Nasdaq noteert nieuw laagste punt dit jaar

De toenemende zorg over de winstgevendheid van de technologiebedrijven, heeft de Nasdaq naar de laagste score van dit jaar gestuurd.

De Nasdaq Composite Index leverde ruim 151 punten, ofwel 5 procent in, en sloot op 2875,64 punten. De Nasdaq overtrof met het nieuwe diepterecord het record dieptepunt van vorige week maandag. Toen sloot de Amerikaanse technologiepunten voor het eerst sinds oktober 1999 onder de 3000-punten grens, op 2966,72 punten.
De toenemende zorg over de winstgevendheid van de technologieconcerns, in combinatie met de voortgaande onzekerheid over de uitkomst van de Amerikaanse verkiezingen, hebben de netwerk-, computer- en internetsector over de gehele linie naar beneden gedrukt. Zo moest internet-'backbone' Cisco 1,50 dollar inleveren op 51,25 dollar, nadat Morgan Stanley Dean Witter zijn 'rating' voor het aandeel had bijgesteld van 90 naar 75 dollar. Andere netwerkleveranciers zoals Juniper Networks volgden in het kielzog met sterk lagere noteringen. Het aandeel Juniper verloor maar liefst 21 procent van zijn waarde en sloot 32,88 dollar lager op 121,50 dollar. Ook Juniper had van Morgan Stanley een lagere waardering gekregen.
In de computersector waren de resultaten al niet veel beter, nadat analisten hadden vastgesteld dat de vraag naar computers in de maand oktober en begin november is afgenomen. De waarderingen van een aantal belangrijke spelers in de PC-markt zijn naar beneden bijgesteld, wat leidde tot koersverlies voor bedrijven als Gateway en Dell. Apple wist zich daarentegen goed te handhaven. Over de gehele linie viel de computerindex terug met 5,6 procent.
Het belangrijkste nieuws uit de softwaresector kwam van Oracle. Het op een na grootste softwareconcern viel in lijn met algemene malaise op de Nasdaq 4,06 dollar, ofwel 14 procent terug, naar 24,75 dollar, maar een deel van dit verlies viel ook te verklaren uit het vertrek van tweede man Gary Bloom. Hij wordt de ceo van Veritas Software.
Op het internetfront ging de aandacht vooral uit naar online veilinghuis eBay. Analisten betwijfelen of de dotcommer zijn toekomstige omzetverwachtingen wel kan waarmaken en zien tevens een vertraging in de kernactiviteiten van het bedrijf. Het aandeel eBay viel met 21 procent terug naar 34,50 dollar. Overigens sloot de internetindex op Wall Street 8,1 procent lager.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-11-21T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.