Durfkapitaal nog steeds ruim voorhanden

Hoewel analisten verschillende cijfers hanteren, is duidelijk dat er nog steeds enorm veel wordt geïnvesteerd in ICT-bedrijven. De hoeveelheid durfkapitaal blijft toenemen.

Volgens Pricewaterhousecoopers schommelden de jaarlijkse 'durf'-investeringen in Amerika van 1985 tot 1995 rond de drie miljard dollar. Twee jaar geleden was dat 14 miljard, vorig jaar 36 miljard en de eerste negen maanden van dit jaar liefst 55 miljard dollar. Dit zijn geen exacte cijfers; een andere marktonderzoeker op het gebied van durfkapitaal houdt het op respectievelijk 22 , 60 en 80 miljard dollar. In ieder geval is duidelijk dat dit segment in Amerika de afgelopen jaren onstuimig gegroeid is. Hoewel durfkapitaal voor jonge internet- en technologiebedrijven in Europa ook is toegenomen, ligt het totaal véél lager. Weliswaar publiceert de Europese Associatie EVCA indrukwekkende getallen, maar die hebben betrekking op het totaal aan'private equity', dat wil zeggen vooral'buyouts'. Bovendien gaat in Amerika bijna 100 procent van het durfkapitaal naar internet- en technologiestarters, in Europa veel minder. De Europese dynamiek en financiering van innovatie blijven achter.
Het afgelopen, derde kwartaal kwam in De Vallei het durfkapitaal weer met bakken uit de lucht vallen: 18 miljard dollar, waarvan zoals gewoonlijk meer dan een derde (!) in Silicon Valley en nabije omstreken. Dit jaar is er van januari tot en met september 20 miljard dollar in technologie-starters en -doorgroeiers in het gebied rondom de baai van San Francisco gepompt. Opnieuw een record.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-12-05T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.