Verval technologiebeurs Nasdaq zet door

De Nasdaq is na dinsdag deze week voor de tweede keer op een dieptepunt. De beurs scoorde 1 procent lager en kwam uit op 2707,15 punten.

De aanhoudende zorg over de vertraging van de Amerikaanse economie en de bedrijfswinsten binnen de techsector, zorgde ervoor dat de Nasdaq Composite Index voor de achtste keer in negen beursdagen terrein moest prijsgeven. Vergeleken met het hoogtepunt van begin maart dit jaar, staat de Amerikaanse technologiebeurs nu 47 procent lager.
Volgens analisten stellen beleggers zich uiterst defensief op, zeker als het gaat om de meer risicovolle technologie-aandelen. Vandaar dat ze hun geld voorlopig liever onderbrengen bij de meer stabiele 'blue chips'. Maar dezelfde analisten gaan ervan uit dat er voor de Nasdaq nog steeds uitzicht is op een eindejaarsrally, als zich daarvoor tenminste een katalysator aandient. Dat moment zou kunnen komen rond 9 december, als naar verwachting de definitieve uitkomst van de Amerikaanse presidentsverkiezingen bekend is.
In de technologiesector waren het vooral de internet- en halfgeleiderfondsen die gedurende de dag de grootste klappen opliepen en ook in de computersector was het malaise troef. Vooral PC-leverancier Gateway moest het ontgelden, nadat Merrill Lynch zijn omzetverwachtingen voor het bedrijf over het vierde kwartaal naar beneden had bijgesteld. Gateway scoorde 1,50 dollar lager op 29,50 dollar.
Ook de producent van optische netwerkapparatuur Ciena zag het aandeel verder afglijden, nadat het dinsdag al 14 procent van zijn waarde had verloren. Ciena kampt met de aanhoudende zwakte in de markt voor optische netwerkapparatuur en moest opnieuw een verlies incasseren van 10,50 dollar op 73,50 dollar.
In de halfgeleidermarkt viel vooral het verlies van chiptester Chip PAC op. Het bedrijf verloor 60 procent van zijn waarde en belandde uiteindelijk op 2,94 dollar.
Goed nieuws was er ook, met name voor de toonaangevende fondsen Cisco, Oracle en Intel. Maar Microsoft zag het aandeel opnieuw in waarde verminderen, nadat het eerder deze week ook al fors terrein had moeten prijsgeven. Uiteindelijk sloot het aandeel Microsoft bijna 3 procent lager op 65 dollar.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-11-30T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.