IBM grootste ICT-bankier ter wereld

IBM heeft naast zijn reguliere verkoopkanalen een minder bekende bron. Het financieren van ICT-oplossingen is een miljardenbusiness.

Wereldwijd heeft IBM voor maar liefst 40 miljard dollar aan uitgeleasde apparatuur uitstaan in de wereld. Het leasevolume in Nederland bedraagt ongeveer 1 miljard gulden. Bestuurslid van IBM Global Financing Mick Netiv zegt: "We willen de internetstarters helpen met eendedicated NetGen-team."Naast de reguliere verkoop van IBM hardware, software en diensten signaleert IBM nieuwe speler aan het firmament. "De starters moeten wel hun eerste financieringsronde achter de rug hebben", vindt Netiv. "Hiervoor maken wij gebruik van de kennis vanventure capitalists en incubatorsen in ruil hiervoor hebben zij toegang tot de kennis van IBM."
Big Blue is een fervent verzamelaar van patenten en octrooien, waarvan er velen ongebruikt zijn. Deze kunnen dan worden aangewend om starters te helpen, waarbij IBM uiteraard de ideale techpartner is. "De naam IBM geeft extra kracht aan het bedrijfsplan", zegt Netiv. IBM Global Finance houdt zich bezig met zowel operationele als financiële lease. In het eerste geval blijft IBM eigenaar van de apparatuur. Bij deze leasevorm wordt na een van tevoren afgesproken tijd weer teruggenomen en eventueel vervangen door nieuwe apparatuur. In de financiële leasevariant sluiten IBM en de starter een soort huurkoopovereenkomst af.
De inbreng van IBM kan ook bestaan uitwarrant & succesfee-constructies. Netiv: "Wij zijn geschikt als additionele financieringsbron, conservering van aandelenkapitaal en op maat gesneden financiering." Er wordt ook gekeken naar het management van de starter: eerst de vent en dan de tent. Verdere criteria zijn, hoe hoog de maandelijkseburnrate is, of het product of de dienst niet-kopieerbaar of exporteerbaar is en de technische haalbaarheid van het product. "We financieren overigens niet alleen IBM-oplossingen, maar ook die van andere leveranciers", besluit Netiv.
Sun Microsystems houdt zich alleen via partner Gecas met financiering bezig. "Wij doen enkel operationele lease en het hoeft geen Sun te zijn", zegt ceo Wim Beltman van Sun Nederland. 'Server yourself'.

Frits Njio

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-11-30T00:00:00.000Z Redactie Computable