Nasdaq beleeft dolle vrijdagrally

Afgelopen vrijdagavond sloot de Nasdaq 5,45 procent hoger op 2904,38 punten. De Dow steeg 0,68 procent op 10470,23 punten.

Oorzaak van de stijging was de toegenomen koopdrukte in de technologie na de forse daling afgelopen woensdag. Toch stond de techzware Nasdaq 4,1 procent lager in vergelijking met een week eerder. Over het hele jaar is de Nasdaq maar liefst 28,6 procent ingezakt. Met de Dow Jones-index gaat het beter: 1,5 procent omlaag voor de week en 9 procent voor het jaar. Niemand kan echter zeggen, of dit het begin is van een eindejaarsrally, of een korte opleving. In de aanloop van de vierde kwartaalcijfers zijn beleggers huiverig geworden voor winstwaarschuwingen, een onvermijdelijk gevolg van het afkoelen van de Amerikaanse economie.
In de technologie zaten de stijgers vooral onder de b2b e-tailers en internet-fondsen. De Goldman Sachs Internet-index steeg 10 procent, nadat het afgelopen week 30 procent had verloren. Door de vroege Kerstaankopen deden de online warenhuizen het uitstekend. Etoys spoot 48,7 procent omhoog, Ebay klom 12,4 procent en Amazon werd 15 procent duurder. De laatste was afgelopen vrijdag een half uur uit de lucht, genoeg om een stroom geruchten op gang te brengen dat de nog altijd verlieslijdende online boekwinkel het loodje gelegd zou hebben. Niets was minder waar. Yahoo klom 7 procent en AOL dikte iets aan.
De B2B e-marktplaatsen deden het goed. Softwareleverancier Commerce One steeg maar liefst 21,4 procent en i2 Technologies steeg mee. De durfkapitalisten kwam in beter vaarwater. Internet Capital Group schoot 34,5 procent omhoog, evenals Cmgi met 27,3 procent. Andere techsectoren wisten mee te profiteren. Chipbakker Intel pluste 6,7 procent, Applied Materials klom 10,5 procent. Cisco Systems werd 4,2 procent duurder. In de hardware klom Dell Computer 6 procent, evenals Sun Microsystems. Hewlett-Packard steeg 5,57 procent en IBM 1,46 procent. Softwarefonds Oracle dikte 8,1 procent aan. Microsoft ging 2,47 procent omhoog. Glasvezelspecialist JDS Uniphase maakte een sprong van 6,5 procent. Telco AT&T steeg 3,34 procent.
Komende week zal ook in het teken staan van de lang verwachte uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Op macro-economisch gebied worden komende week cijfers over het consumentenvertrouwen en het bruto nationaal product bekend gemaakt.
 


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-11-27T00:00:00.000Z Frits Njio
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.