Nasdaq lijdt onder tech-waarschuwingen

De Nasdaq sloot donderdagavond 1,6 procent lager op 2752,65 punten. De Dow liet 0,4 procent liggen op 10618,49 punten.

Amerikaanse beleggers lijken kopschuw geworden voor de regen aan winstwaarschuwingen in de tech. Vooral de wereldwijd dalende pc-verkopen zorgen voor een correctie in de sector. Na Apple was het donderdag de beurt aan Motorola en Intel om met naar beneden bijgestelde winst -en omzetverwachtingen te komen. Die kwam voor Motorola niet onverwacht. Als grootste leverancier van chips voor mobieltjes had dit grote impact op de sector. Het concern meldde dat de omzet voor het vierde kwartaal is bijgesteld van 10,5 naar 10 miljard dollar. De nettowinst per aandeel zal 15 in plaats van 27 dollarcent bedragen. Voor het eerste kwartaal 2001 verwacht Motorola niet zijn winstvoorspelling van 48 dollarcent per aandeel te halen. Het fonds moest 6 dollarcent inleveren bij een hoge dagomzet. Motorola heeft dit jaar al 64 procent van zijn koerswaarde verloren, waarvan alleen al de afgelopen 2 weken 20 procent. In zijnslipstreamnam het mobi-fabrikanten Nokia en Ericsson mee in zijn val.
Chipbakker Intel kwam ook met een winstwaarschuwing. Het denkt over het vierde kwartaal 8,7 miljard dollar omzet te halen, evenveel als het derde kwartaal. Eerder verwachtte 'inside' een omzetstijging tusen 4 en 8 procent. Desondanks steeg Intel 1,2 procent. National Semiconductor droeg ook zijn steentje. Het bedrijf verwacht dat de omzet over het derde kwartaal tot 10 procent kan dalen door distributieproblemen, stabilisatie van de mobiele telefoonmarkt en seizoenszwakte in de pc-markt. Nat Semi zakte 5,6 procent. De Philadelphia Semiconductor-index daalde 1,8 procent. Texas Instruments en Analog Devices zakten mee. Apllied Materials steeg iets.
Microsoft kreeg een afwaardering aan de broek en ging 6,8 procent onderuit. IBM moest 1,42 procent terug. Hewlett-Packard moest eveneens door een afwaardering 2,34 procent terug. Oracle en Cisco moesten iets inleveren. Scient ging 43 procent onderuit door verder oplopende verliezen. Yahoo kreeg de zoveelste afwaardering en daalde nog eens 4,4 procent. Andere Internetfondsen Amazon en Ebay lieten respectievelijk 9,5 en 3,6 procent liggen. Internet-investeerder CMGI ging bijna 6,5 procent onderuit. Ciena steeg iets beter dan verwachte kwartaalwinst. In de e-commerce won Ariba.
Op macro-economisch gebied werden de werkgelegenheidscijfers gepubliceerd. Het aantaal banen in de maand november waren met 50.000 gestegen, terwijl 140.000 werd verwacht. In oktober bedroeg de stijging nog 195.000 banen. Dit maakt de druk op Fed-voorzitter Greenspan sterker om tot een renteverlaging over te gaan, nu de Amerikaanse economie sneller afkoelt dan verwacht. Een verlaging van de rentevoeten zou een recessie kunnen voorkomen. Dit alles was goed voor de euro, waarvan de wisselkoers 0,3 procent hoger stond op 0,8889 dollarcent.


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-12-08T00:00:00.000Z Frits Njio
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.