Nasdaq zorgt voor euforisch weekslot

Afgelopen vrijdagavond sloot de Nasdaq 5,99 procent hoger op 2917,47 punten. De Dow klom 0,9 procent op 10712,91 punten.

De Nasdaq wist over de afgelopen week 10,24 procent bij te schrijven. De Dow klom 3,27 procent van week tot week. Grote oorzaak was het naderende eind van de soap rondom de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Republikein Bush lijkt bij het staken der handgetelde stembiljetten in Florida de 25 benodigde kiesmannen te bemachtigen. En dat is goed voor de beurzen, al heeft Amerika de afgelopen 8 jaar onder de democraat Clinton een ongekende hoogconjunctuur meegemaakt. Een andere reden was het werkgelegenheidsrapport, dat goed viel in de financiële wereld. Er zijn iets minder banen bijgekomen dan verwacht: zo'n 95.000 in plaats van de geraamde 140.000 banen. Het werkloosheidspercentage steeg 4 procent volgens de verwachtingen. Het gemiddelde uurloon steeg 0,4 in plaats van de verwachte 0,3 procent. Dit duidt erop dat de Amerikaanse economie aan het afkoelen is en de inflatie beperkt blijft.
Chipbakker Intel klom 4,8 procent, ondanks de winstwaarschuwing van donderdagavond. De Philadelphia Semiconductor-index spoot maar liefst 12 procent omhoog. Rambus, AMD, Applied Materials, LSI Logics en Texas Instruments en Motorola stegen allemaal mee.
Ook pc-fondsen Dell, Gateway en Apple krabbelden weer op na de slachting eerder afgelopen week. Hewlett-Packard steeg 6,8 procent. IBM dikte 1,7 procent aan. Microsoft pluste 2,5 procent. In de avondhandel moesten de meeste tech-fondsen weer iets inleveren. Telco AT&T mocht 1,9 procent bijschrijven.
Deze week worden kwartaalcijfers verwacht van Oracle Systems, die vorig kwartaal 29 procent moest prijsgeven na tegenvallende cijfers, Corning en Tellabs. Eventuele winstwaarschuwingen zullen dan hard aankomen op de beurs. Op macro-economisch terrein worden de ppi (producenten prijsindex) en cpi (consumenten prijs-index) bekendgemaakt. De laatste geeft de inflatie aan en dat is belangrijk voor het komende rentebesluit van Fed-voorzitter Greenspan. Analisten verwachten dat de rentevoeten pas volgend jaar zullen worden verlaagd, als de inflatie laag blijft.
 


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-12-11T00:00:00.000Z Frits Njio
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.