Nasdaq wordt beheersd door optimisme

Het besef dat de technologiefondsen dit jaar te veel zijn gedaald, heeft de Nasdaq opgestuwd naar boven de 3000 punten, een winst van meer dan 3 procent.

Optimisme viert dus hoogtij, zeker ook omdat de meeste beleggers ervan uitgaan dat de 'ondernemingsgezinde' presidentskandidaat Bush uiteindelijk aan het langste eind zal trekken.
Vorige week won de Nasdaq ook al 10 procent. Het ziet er dus naar uit dat Amerikaanse technologiebeurs de langslepende malaise eindelijk van zich af weet te schudden. De toongevende Dow Jones-techfondsen Microsoft en Intel gaven in ieder geval al het goede voorbeeld door flink terrein te winnen. Chipproducent Intel zag de koers stijgen met 10 procent naar 37,4 dollar en Microsoft met 7 procent naar ruim 58 dollar. Vooral de koersstijging van Intel was opvallend, omdat het bedrijf vorige week nog met een omzetwaarschuwing kwam.
In het spoor van deze voortrekkers, volgden de blikvangers op de Nasdaq. Zo won Cisco ruim 2,5 dollar op 54,8 dollar en zag Dell zijn koers met ruim 1,5 dollar toenemen naar iets boven de 20 dollar. Ook Broadcom noteerde opnieuw in de plus. Het bedrijf boekte een winst van bijna 14 dollar op ruim 142 dollar.
De positieve resultaten zijn volgens analisten vooral te danken aan het feit dat de Nasdaq de reeks van zorgwekkende omzetverwachtingen van de afgelopen weken grotendeels heeft verwerkt. Beleggers hebben zich bovendien ingesteld op lagere groeicijfers nu de Amerikaanse economie enigszins gas terug neemt en zijn van mening dat de technologiefondsen voldoende naar beneden toe zijn bijgesteld. Toch betekent dit niet dat er over de gehele linie goed nieuws is. Zo moest Sun Microsystems 13 procent inleveren op 34 dollar, nadat analisten hadden voorspeld dat de producent van hardware en software niet kan voldoen aan de omzetverwachtingen voor de komende twee kwartalen. Sun kreeg afgelopen vrijdag ook al een tik van 3,06 dollar, na geruchten over mogelijke onregelmatigheden in de boekhouding.
 
arten Dijkstra

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-12-12T00:00:00.000Z M
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.