Nasdaq levert deel van winst weer in

De Nasdaq heeft na twee dagen van solide koerswinsten terrein prijs moeten geven. De Nasdaq Composite Index viel met 2,8 procent terug naar 2931,7 punten.

Belangrijkste oorzaak voor de terugval was dat veel beleggers na de twee dagen durende rally op de Nasdaq hun winst namen. Daar kwam bij dat de technologiebeurs nog steeds in onzekerheid verkeert over de uitkomst van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Wat dat betreft was de beursdag van gisteren, waarbij iedereen in afwachting was van het vonnis van het Amerikaanse hooggerechtshof,a waiting day.
Analisten zien in de rally van de afgelopen dagen toch een teken dat de Nasdaq zich langzaam maar zeker aan de koersmalaise van de afgelopen weken begint te ontworstelen. De laatste keer dat de technologiebeurs een sterke opwaartse trend kon noteren die rond de twee dagen duurde, was tussen 28 augustus en 1 september. Volgens analisten zal nu snel duidelijk worden of er bij de rally sprake was van een incident, of dat het een teken is van de inzet van een opwaartse trend.
Na de voortrekkersrol van de afgelopen dagen, moest de halfgeleidersector dit keer terrein prijsgeven. Zo verloor chipproducent Advanced Micro Devices (AMD) een tiende van een dollar, na de waarschuwing dat de vertraging in PC-verkopen een drukkend effect zal hebben op de omzet en winst in het vierde kwartaal. De terugval in de verkoop van personal computers blijft analisten zorgen baren, alhoewel sommige technologiefondsen zich weinig lijken aan te trekken van dit onheil. Zo scoorde chipfabrikant Intel de afgelopen dagen aanzienlijk hoger, ondanks de waarschuwing dat ook hier de pijn van de vertraging in pc-verkopen wordt gevoeld.
Dat slecht nieuws niet altijd lagere koersen betekent, bewees ook het Internetfonds Doubleclick. De koers van Doubleclick steeg met maar liefst 16 procent, ondanks het feit dat het bedrijf lagere resultaten verwacht voor het eerste kwartaal van 2001 vanwege de afzwakkende groei in de markt voor online advertenties. Na de terugval van maandag, wist Sun Microsystems zich nagenoeg te herstellen. De producent va hardware en software zou zich schuldig hebben gemaakt aan onregelmatigheden in de boekhouding, maar deze geruchten heeft het concern met klem ontkend.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-12-13T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.