AEX weet winst niet vast te houden

De Amsterdamse effectenbeurs leek in veel opzichten het spiegelbeeld van afgelopen maandag. Werd en toen leuk winst gemaakt, nu komt de index in de min uit.

Maandag noteerden de toonaangevende technologiefondsen, zoals Philips en Asml, stuk voor stuk mooie koerswinsten. Dit keer waren het echter juist deze fondsen die terrein verloren. De AEX sloot daardoor uiteindelijk ruim 0,7 procent in de min, op 659,35 punten.
Chipmachinefabrikant Asml maakte dinsdagochtend nog een optimistische start van plus 5 procent. Maar de feeststemming was al snel voorbij toen bekend werd dat Advanced Mico Devices (AMD), een van de afnemers van Asml, met een winstwaarschuwing was gekomen. Daarop duikelde het aandeel van de chipmachinebouwer met ruim 3 procent. Uiteindelijk viel het verlies met -0,8 procent op 30,78 euro nog mee. Ook Philips moest een deel van de eerder opgebouwde winst prijsgeven. Het aandeel van het elektronicaconcern zakte met 2,5 procent naar 47 euro.
Uitzondering op de negatieve resultaten vormde Getronics, dat net als op maandag 10 procent koerswinst boekte. Het zijn vooral koopjesjagers die ervoor zorgen dat het uiterst goedkope aandeel (7,49 euro) aan een nieuwe opmars is begonnen. Maar de topkoers van dit jaar, 34 euro, is nog bij lange na niet bereikt. Goed nieuws was er ook voor kabelaar UPC. Het bedrijf noteerde een koerswinst van rond de 7 procent op 12,63 euro. UPC maakte bekend dat het aantal klachten van Internetgebruikers over de serviceverlening van het bedrijf behoorlijk is afgenomen. Het bedrijf hoeft daardoor minder restitutie te betalen op de abonnementsgelden.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-12-13T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.