Durfkapitaal spreidt risico's bij dotcom's

Durfkapitaal ligt niet meer op straat voor beginnende Internet-ondernemers. In Nederland werken de venture capitalists op dit vlak samen om risico's te spreiden.

dotcom-bedrijven rond de alweer 23e kersverse grasmat van de Amsterdam voetbal-Arena. Hierbij legdenventure capitalists (VC) uit aan hun (door)startende gehoor, waarom ze liever hun investeringen instartups met elkaar willen delen: Risicospreiding. "Als je als starter wilt vermenigvuldigen, dan moet je leren delen", aldus spreker Daniël van Meer van ABN Amro-Venture Capital. Een homerisch gelach steeg op uit het selecte gehoor. "Er is steeds meer lef nodig voor steeds minder durfkapitaal", liet een kersverse Internet-ondernemer zich ontvallen.
Dat komt uiteraard door de huidige slechte beursstemming op de Amerikaanse Nasdaq voor de tmt-sector (tech/media/telecom), die 'naadloos' wordt overgenomen door de Europese beurzen. "Dat was vorig jaar wel anders", sprak ex-bestuurder van World Online Erik Tolsma tot de stilgevallen netwerkers. Hij deed moedig een boekje open over de aanloop naar de beursgang van de verguisde Internet-aanbieder afgelopen maart. "Wij schrokken ook toen bleek dat de inschrijving op de aandelen maar liefst 21 keer was overtekend", erkende Tolsma. "Als we die aandelen hadden gehad, dat was ons bedrijf niet 12 miljard, maar 240 miljard euro waard geweest." Die 12 miljard vond hij al verdacht, toen hij vernam dat KLM met zijn blauwe luchtvloot 'slechts' 1,5 miljard waard bleek te zijn. Tolsma vertelde dat het WoL-management toen argwaan had gekregen, maar de begeleidende banken Goldman Sachs en ABN Amro hadden de hieruit voorvloeiende uitgifteprijs van 43 euro reëel gevonden. Over de verkoop van een deel van haar WoL-aandelenpakket a 6 euro per aandeel door ex-ceo Nina Brink voor de beursgang wilde hij enkel kwijt dat dit op een misverstand rustte. "De media hebben dit opgeblazen en dat is ter ore gekomen van de Amerikaanse beurswaakhond SEC."
Toch is hij blij dit alles te hebben mee mogen maken. "Dit was een ervaring voor het leven." Tolsma trad samen met Brink en anderen medio april af en verliet het zinkende WoL-schip. Momenteel is hij mede-directeur van Renaissance Ventures, jawel, samen met onder anderen Nina Brink.
 


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-12-13T00:00:00.000Z Frits Njio
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.