Bush-effect blijft uit op de Nasdaq

De Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq heeft niet kunnen profiteren van de langverwachte overwinning van de republikein George W. Bush.

Zorgen over de winstgevendheid van de bedrijven stuurden de Nasdaq Composite Index naar de 2822,75 punten, een verlies van 3,7 procent.
Volgens analisten richt de aandacht van de beleggers zich na de verkiezingsuitslag weer volledig op de afzwakkende economie en de tegenvallende winstverwachtingen van de technologiefondsen. Dat verklaart waarom veel beleggers hun heil zochten in de minder risicovolle 'blue chips'. De beurzen kijken nu reikhalzend uit naar een eventuele renteverlaging van de Federal Reserve, waardoor de Amerikaanse economie weer een opkikker kan krijgen.
Compaq vormde de belangrijkste katalysator voor de neerwaartse trend op de Nasdaq. De Texaanse computerproducent verwacht voor het vierde kwartaal een tegenvallende winst en omzet vanwege de terugvallende vraag naar personal computers. Uiteindelijk moest Compaq 13 procent inleveren op 18,10 dollar. Compaq trok een reeks van computerproducten mee in zijn verval. Zo verloor Dell ruim 1,3 dollar op 20,4 dollar, nadat de pc-leverancier bovendien een negatief koersadvies had gekregen van een analist van de bank Chase Manhatten. En ook Hewlett-Packard moest fors inleveren. Het aandeel HP verloor bijna 6 procent op 33,1 dollar.
Binnen de halfgeleidersector was de stemming al niet veel beter, nadat analisten hun zorg hadden uitgesproken over een lagere omzetgroei in de chipsector. De Philadelphia semiconductor index viel daardoor terug met ruim 6.5 procent. Slachtoffers waren onder andere Applied Materials en KLA-Tensco die elk 6 procent moesten inleveren, maar ook Lam Research en Intel kregen tikken. Grootste verliezers in de halfgeleidersector waren On Semiconductor (- 25 procent) en General Semiconductor ( - 16 procent), nadat beid met winstwaarschuwingen waren gekomen.
Het enige positieve nieuws op de Nasdaq kwam uit de Linux-hoek. Zowel Red Hat als VA Linux wonnen tientallen procenten, nadat gisteren bekend was geworden dat hardware- en softwaregigant IBM fors in het 'open' besturingssysteem gaat investeren.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-12-14T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.