Winstwaarschuwingen zetten Wall Street lager

De Nasdaq sloot donderdagavond 3,3 procent lager op 2728,51 punten. De Dow liet 1,1 procent liggen op 10674,99 punten.

Het effect van de lang verwachte uitverkiezing van George W. Bush tot president bleek al in de koersen verwerkt, zodat de Amerikaanse belegger zich weer richtte op de winstvooruitzichten. De banken Chase Manhattan en J.P Morgan kwamen met winstwaarschuwingen en dat zette de toon voor de handelssessie.
De tech was verdeeld. In de chipsector ging het opwaarts. De Philadelphia Semiconductor-index steeg 1 procent, nadat het in de afgelopen week 12 procent verloor. Intel moest echter 1,06 procent terug. Applied Materials, Altera en Linear Technology stegen iets. Adobe moest fors terug na een afwaardering en verloor 10 procent.
Siebel Systems liet een veer nadat een analist had opgemerkt dat het aandeel te duur was. Over de week verloor Siebel reeds 22 procent. Oracle kwam met beter dan verwachte kwartaalcijfers, maar moest toch iets terug. Nabeurs kwam Microsoft met een winstwarschuwing, dat het zijn winst per aandeel voor het tweede halfjaar 5 dollarcent naar beneden moest bijtellen wegens de inzakkende pc-verkoop. Microsoft daalde ruim 3 procent. Red Hat kwam met iets beter dan verwachte cijfers, maar moest toch terug.
In de glasvezelhoek moest Corning 3,4 procent omlaag, ondanks optimistische vooruitzichten. Nortel klom 6,3 procent. In de hardware kwam Compaq weer iets omhoog na de winstwaarschuwing eerder deze week. Het fonds dikte 3,3 procent aan. IBM steeg 1,3 procent en Gateway pluste 6,3 procent. Euforie was er bij de partners van de eindelijk door FTC goedgekeurde fusie tussen America Online en Time Warner. AOL sloot 3,2 procent hoger en TW klom 2,6 procent. In de telecom liet AT&T 1,4 procent liggen. Worldcom daalde door, nadat het dit jaar maar liefst 66 procent van zijn beurswaarde is verloren.
Gisteravond werden ook de producentenprijs-index bekend gemaakt. De ppi bleek 0,1 te zijn gestegen, terwijl 0,2 procent werd verwacht. En dat is goed nieuws voor de inflatie-ontwikkeling in de VS. Vanavond volgt de consumentenprijs-index cpi, waarvoor 0,2 procent stijging wordt verwacht.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-12-15T00:00:00.000Z Frits Njio
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.