Microsoft minder, Oracle meer winst

Microsoft heeft, net als bijna al zijn concurrenten, te lijden onder de slappe PC-markt. Oracle lijkt de spreekwoordelijke uitzondering die de regel bevestigt.

Microsoft gaf gisteren een heuse winstwaarschuwing af voor het tweede kwartaal. En tegelijk wees de software-reus uit Redmond een hele trits schuldigen aan: de kwakkelende consumenten-PC-markt, de stagnerende zakelijke PC-markt en vooral niet te vergeten de economie in z'n geheel. De vette jaren in de Westerse economie lijken langzaam maar zeker naar hun einde te lopen: de jaarlijkse groei neemt stukje bij beetje af.
Toch wordt deze ontwikkeling over het algemeen niet gezien als een reden voor paniek of somberheid, maar eerder als een stimulans voor meer gezond realisme. Er is tenslotte nog steeds sprake van macro-economische groei, alleen gaat die wat minder snel.
Op micro-economische schaal heeft Microsoft de winstverwachtingen voor het tweede kwartaal met vijf à zes procent naar beneden bijgesteld. Dat betekent nog altijd dat de onderneming in dat kwartaal voor 6,4 tot 6,5 miljard dollar aan producten denkt te verkopen. De winst-per-aandeel zal daarmee uitkomen ergens tussen de 46 en 47 dollarcent.
Microsoft is nog steeds overtuigd van de eigen kracht en stelt dat het ten opzichte van de belangrijkste concurrenten "sterker dan ooit" is. Voor het volledige boekjaar verwacht de onderneming inkomsten van 25,2 tot 25,4 miljard dollar en een winst-per-aandeel van ongeveer 1,81 dollar.
Opvallend genoeg merkt Oracle de gevolgen van een afremmende markt in het geheel niet, want het bedrijf noteerde over het tweede kwartaal (afgesloten op 30 november) een verkoopstijging van 14,5 procent, tot 2,7 miljard dollar. De inkomsten uit licenties en producten bedroegen zo'n 1,1 miljard dollar en de inkomsten uit diensten ongeveer 1,5 miljard. Volgens Oracle hadden de cijfers nog véél mooier kunnen zijn als de wisselkoersen niet tegen hadden gezeten.
De netto-inkomsten van Oracle stegen in het tweede kwartaal met 62 procent, tot 622,8 miljoen dollar. Dat leidt tot een winst-per-aandeel van 11 dollarcent, één cent meer dan op Wall Street werd verwacht. Daarmee komt Oracle natuurlijk veel florissanter uit de bus dan zijn concurrenten, waaronder Microsoft, die hun cijfers allemaal naar beneden moeten bijstellen. Volgens Jeff Henley, de financieel directeur van het bedrijf, zijn er tot op heden geen tekenen van verval te bespeuren. "We zijn dan ook geen desktop-bedrijf, dus het is waarschijnlijk dat onze zaken de komende tijd alleen nog maar beter zullen gaan", zo sprak hij optimistisch.
Oracle verwacht dat in het derde kwartaal de applicatie-verkopen met zo'n 25 procent zullen groeien en de database-handel met ongeveer 15 procent. De winst-per-aandeel zou daarmee nog verder kunnen stijgen, tot 12 dollarcent.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-12-15T00:00:00.000Z Jeroen Bezem
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.