AEX volgt spoor Amerikaanse malaise

De 'ijzeren wet' dat wat op Wall Street gebeurt, een dag later meteen zijn effect heeft op het Damrak, werd gisteren weer eens bewaarheid.

De AEX maakte een flinke duikeling van 2,3 procent op 623,80 punten, na de uitspraken van Fed-voorzitter Greenspan dat de motor van de Amerikaanse economie begint te haperen. En toen de Nasdaq aan het einde van de middag ook nog eens 4 procent lager opende, waren op het Damrak de rapen gaar.Vooral de technologie- en telcomfondsen moesten het ontgelden, met als aanvoerder Getronics, dat 14,3 procent lager sloot op 5,71 euro. De afgelopen dagen was de ICT-dienstverlener nog met een redelijke 'come back' bezig, maar de malaise van gisteren in de technologiesector betekende opnieuw een vuistslag voor Getronics. De kwakkelende ICT-dienstleverlener werd op de voet gevold door kabelbedrijf UPC, dat 12 procent moest inleveren op 10,25 euro. En voor KPN waren de berichten ook al niet rooskleurig. Het veel geplaagde fonds kreeg opnieuw een verlies van 9,7 procent aan zijn broek en koerst nu rond de 13 euro.
Ook de 'zware' technologiefondsen Philips en Asml konden geen potten breken. Chipmachine-fabrikant Asml viel 6 procent terug naar 23,70 euro en elektronicaconcern Philips leverde 9,4 procent in op 36,10 euro. Klappen waren er ook voor internetinvesteerder Newconomy. Het fonds belandde onder de 4 euro (- 6,3 procent op 3,75 euro), nadat bekend werd dat de kas voor nieuwe investeringen leeg is. Newconomy is door de 75 miljoen euro die het dit jaar op de beurs heeft opgehaald heen en inmiddels besteedt aan ruim dertig participaties. Geen van deze deelnemingen verwacht echter op korte termijn winst te kunnen maken. De introductiekoers van Newconomy bedroeg eerder dit jaar 10,50 euro.
Een van de weinige technologiefondsen dat goed nieuws kon melden was paradoxaal genoeg World Online. Het kwakkelende fonds won 1,7 procent op 8,95 euro, nadat gebleken was dat het koersverlies van overnamepartner Tiscali was gestopt.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-12-21T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.