Nasdaq bezwijkt onder winstwaarschuwingen

De Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq is met een recordverlies van 7,9 procent gekelderd. De Nasdaq Composite Index sloot 178,93 punten lager op 2332,78 punten.

Oorzaken? De onophoudelijke stroom winstwaarschuwingen en de zorg dat de Amerikaanse economie wel eens onderuit zou kunnen gaan nu de Fed besloten heeft de rente voorlopig ongemoeid te laten. Sinds maart dit jaar heeft de Nasdaq klap op klap moeten incasseren. In totaal verloor de technologiebeurs over de afgelopen negen maanden, inclusief het recordverlies van gisteren, 54 procent van zijn waarde.
En het blijft maar winstwaarschuwingen regenen, van niet de minste fondsen. Aanjager van de malaise was dit keer 'Internetbackbone' Cisco, dat maar liefst 13 procent van zijn waarde verloor na een neerwaarts bijgesteld advies van Merrill Lynch. Financieel analisten gaan er vanuit dat Cisco duidelijk last gaat krijgen van teruglopende technologie-investeringen vanwege de afzwakkende economie. Cisco moest uiteindelijk een verlies van 5,25 dollar incasseren en sloot op 36,50 dollar.
De internet-netwerkleverancier kon zijn met verlies delen met zijn branchegenoten. Want ook Juniper Networks moet fors terug; met 14 procent naar 98,6 dollar en het hetzelfde gold voor Sycamore, dat 15 procent moest inleveren op 33,8 dollar . Maar Cisco kreeg ook gezelschap van een flink aantal 'oude rotten' uit de IT-sector, genoteerd aan de Dow Jones. Zo verloor IBM bijna 5 procent op 86 dollar en moest Hewlett-Packard bijna 3 procent terug op 30,4 dollar. Beide fondsen werden getroffen door neerwaarts bijgestelde 'ratings' van Merrill Lynch.
Ook Microsoft kreeg forse tikken. Het softwareconcern, dat eerder nog zo uitkeek naar de benoeming van George W. Bush tot president, moest dit keer 7,39 procent prijsgeven op 41,5 dollar. Het 'feest' werd compleet toen ook de veelal rotsvaste telecomreus AT&T verliezen moest incasseren. De koers viel 1,63 dollar terug naar 18,94 dollar vanwege de verwachting dat AT&T zijn dividend naar beneden zal bijstellen.
De Nasdaq sloot de beursdag af in nog net geen 'crash'-stemmen, maar het ziet er wel naar uit dat de technologiesector een donkere kerst tegemoet gaat.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-12-21T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.