Microsoft koopt softwarebedrijf Great Plains

Microsoft wil voor 1,1 miljard dollar (2,7 miljard gulden) het softwarebedrijf Great Plains uit Minnesota overnemen.

Great Plains maakt software voor het midden- en kleinbedrijf. Of de overname ook doorgaat, is nog even de vraag omdat de Amerkaanse mededingingsautoriteiten de deal nog moeten goedkeuren.
De autoriteiten leggen Microsoft al een tijdje het vuur na aan de schenen. Eerder dit jaar werd het bedrijf van Bill Gates veroordeeld wegens misbruik van zijn monopoliepositie en het bedrijf zou opgesplitst kunnen worden in een tak die zich toelegt op het besturingssysteem Windows en een tak die zich specialiseert in de toepassingen, zoals Office, aldus het vonnis van een lagere rechter. Microsoft is in hoger beroep gegaan, een zaak die zich nog altijd voortsleept.
Onduidelijk blijft voorlopig of de nieuwe president George Bush zich toegeeflijker zal opstellen tegen Microsoft dan de regering-Clinton. Microsoft heeft Bush wel voluit gesteund tijdens zijn campagne.
Microsoft lijkt er wel vertrouwen in te hebben, want de overname van Great Plains (dat overigens draait op Windows) is de eerste grote overname in langere tijd. In 1995 kreeg de fabrikant uit Seattle nog het lid op de neus van de Amerikaanse mededingingsautoriteiten, toen het Intuit wilde kopen. Microsoft deed daarna alleen nog kleine overnames en zocht vooral uitbreiding in andere sectoren, zoals internet (overname van Hotmail), kabel en computerspelletjes.
De overname van Great Plains wordt niet betaald met baar geld, maar in aandelen. Microsoft betaalt daarbij een fikse bonus: woensdag was het bedrijf op de beurs 712 miljoen dollar waard, Microsoft betaalt ruim anderhalf keer zo veel. De koers van Great Plains steeg gisteren dan ook met 30 procent. Blijkbaar hebben ook veel aandeelhouders er dus vertrouwen in dat de deal doorgaat.
 


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-12-22T00:00:00.000Z Sjaak Smakman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.