Wall Street omhoog ondanks telecom

Donderdagavond sloot de Nasdaq 0,3 procent hoger op 2340,12 punten. De Dow klom 1,6 procent op 10487,29 punten.

Aangevoerd door de financials en retail kwam Wall Street omhoog. De Nasdaq staat momenteel op het niveau van maart 1999 en dat is te wijten aan de talrijke winstwaarschuwingen van tmt-fondsen (tech/media/telecom). Die maken de beleggers kopschuw om nog in deze tak van sport te beleggen.
Dit keer was het de beurt aan de telcomsector, aangevoerd door AT&T. 'Ma Bell' verwacht een lagere winst per aandeel en verlaagt het dividend met 80 procent. De telco zakte bijna 10 procent aan de Dow. KPN-partner Qwest Communications steeg 16 procent, nadat het meldde zijn winstverwachting te kunnen waarmaken.
Een notoire winstwaarschuwer liet ook weer van zich horen: Lucent Technologies zei 1 miljard dollar te reserveren om voor het schrappen van banen en het wederom naar beneden bijstellen van omzetverwachtingen voor het vierde kwartaal. Lucent ging 18 procent onderuit.
Beter verging het rivaal Cisco Systems dat 6,5 procent mocht bijschrijven. Microsoft maakte bekend dat het voor 1,1 miljard dollar in aandelen Great Plains Software gaat overnemen. De softwaregigant steeg 4,7 procent, terwijl Great Plains 31,9 procent duurder werd.
De halfgeleiders deden het best, hoewel de Philly Semiconductor-index 0,8 procent daalde. Chipbakker Intel klom 3,7 procent. Micron Technology steeg mee. De internetfondsen beleefden een slechte dag. Real Networks viel 44 procent na een winstwaarschuwing. Yahoo tuimelde 8,3 procent en Amazon gleed 9 procent omlaag. Xerox werd nog eens 19,8 procent goedkoper na de zoveelste winstwaarschuwing. Palm ging 32,8 procent onderuit, ondanks de realisatie van de winstverwachting. Dit gold ook voor Conexant Systems, die 32 procent onderuitging.
Vanmiddag worden de persoonlijke inkomens en uitgaven bekendgemaakt. Verwacht wordt een stijging van 0,4 procent voor de eerste en 0,3 procent voor de laatste. De wisselkoers van de dollar versus de euro steeg 0,8 procent tot 0,9161 dollarcent.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-12-22T00:00:00.000Z Frits Njio
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.