Nasdaq doet weer stapje terug na tereinwinst

De Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq moest dinsdag een stapje terug doen, na de terreinwinst van voor de Kerstdagen.

Uiteindelijk sloot de Nasdaq Composite Index 0,9 procent lager op 2493,52 punten. Als de neergaande trend zich doorzet zal de Nasdaq gedurende de laatste week van dit jaar een dubieus record gaan behalen, namelijk het meest belabberde beursjaar dat de Amerikaanse technologiebeurs ooit in zijn bestaan heeft meegemaakt. Gedurende 2000 viel de Nasdaq in totaal 38 procent terug en dat is al meer dan het rampjaar 1974, toen de technologiebeurs over een jaar 35,1 procent inleverde.
Over de gehele linie moesten de technologiefondsen verliezen incasseren. Onder de aan de Dow Jones genoteerde techs scoorden onder andere Intel en Hewlett-Packard lager. Chipgigant Intel verloor 0,19 procent op 32,8 dollar en HP zag het aandeel met 1,36 procent terugvallen naar 31,7 dollar. Ook IBM wist geen potten te breken: het aandeel viel met 4,19 dollar terug naar 84,81 dollar.
Op de Nasdaq was het aantal verliezers nog groter. Zo verloor Cisco ruim een dollar op 40 dollar en moest Sun Microsystems bijna 1,5 dollar inleveren op 30,3 dollar. Maar er was ook goed nieuws. In dit geval voor het internetbedrijf Yahoo en de online boekverkoper Amazon,com. Beide profiteerden van de hoger dan verwachte piek in Kerstverkopen. Cijfers van de zaken bank Goldman Sachs en het bureau PC Data Online bevestigen de toenemende populariteit van het internet om inkopen te doen. Volgens de onderzoekers hebben de Amerikanen sinds het begin van november twee keer zoveel online besteld vergeleken met een jaar geleden. Daarbij gaat het om een bedrag van 8,7 miljard dollar. Het aandeel Yahoo maakte een spurt van 5 procent op 31,12 dollar, nadat het vrijdag ook al 15 procent had gewonnen. Ook Amazon.com zat in de lift: het aandeel won 9 procent op 17 dollar.
Analisten verwachten dat de Nasdaq vanaf het begin van 2001 aan een herstel kan beginnen. Ze baseren deze verandering onder andere de voorspelde renteverlaging die de Fed waarschijnlijk tegen het einde van januari zal doorvoeren.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-12-27T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.