Nasdaq kabbelt naar teleurstellend einde

Tijdens een rustige beurssessie wist de Nasdaq dankzij koopjesjagers een minieme terreinwinst te boeken. De Nasdaq Composite Index sloot uiteindelijk 0,7 procent hoger op 2557,76 punten.

Het ziet er niet naar uit dat de Nasdaq dit jaar een nieuw dieptepunt kan vermijden. Daartoe zou de beurs op de slotdag boven de 2641 punten moeten zien te komen en dat zit er volgens waarnemers niet in. Onder beleggers blijft de zorg over de winstgevendheid van de technologiebedrijven bestaan en deze ongerustheid werd nog eens bevestigd door een analyse van Prudential Securities, waarin een lager dan verwachtte omzet voor de computerconcerns Dell en IBM wordt voorspeld. Het aan de Dow genoteerde IBM wist gedurende de beursdag de schade beperkt te houden, dankzij een positieve stemming onder de 'blue chips' die voornamelijk aan de Dow staan genoteerd. Maar het Nasdaq-genoteerde Dell kreeg een tik van 0,5 procent en sloot uiteindelijk op 17,94 dollar.
Ook andere computergerelateerde fondsen sloten lager, zoals Microsoft (-4,04 procent), Cisco (-4 procent) en Intel (-4,99 procent). Ook fondsen als Worldcom, Sun Microsystems en JDS Uniphase moesten inleveren. Maar goed nieuws was er voor netwerkbouwers als Juniper Networks en Applied Micro Circuits die respectievelijk bijna 10 en 4 dollar wonnen. Voor Juniper geldt dat veel beleggers het gevoel hebben dat het fonds, dat sinds oktober dit jaar 44 procent van zijn waarde heeft verloren, de zwaarste klappen achter de rug heeft en op de weg terug is.
Voor Network Associates blijven het moeilijke tijden. De maker van computer beveiligingssoftware is na de recente winstwaarschuwing meer dan de helft van zijn waarde kwijtgeraakt en koerst nu rond de 4,15 dollar. Inmiddels hebben de topman en de cfo van het bedrijf hun ontslag bekendgemaakt.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-12-29T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.