ICT zorgt voor zeer slecht beursjaar

De laatste beursdag vandaag, dus tijd voor de balans. En die is, zoals te verwachten viel, niet echt positief.

Vooral de grote koersverliezen voor de technologiebedrijven vanaf het tweede kwartaal na de (overigens nog veel grotere) koersstijgingen in de voorgaande jaren hebben 2000 tot een uiterst mager beursjaar gemaakt. hebben.
De AEX neemt dit jaar de veertiende plaats op de ranglijst in. Het Damrak blijft met een gemiddeld verlies van 6,6 procent de grotere broers in Duitsland, Groot-Brittannie en de VS voor. Voor de op aandelen verzotte Amerikanen is 2000 een waar rampjaar geworden. De Standards & Poor-index, de index van de vijfhonderd grootste bedrijven, daalde met ruim tien procent. De technologiebeurs Nasdaq deed het nog veel slechter: 38 procent verlies. Daarmee is het record van 1974, ruim 35 procent, overtroffen.
Het kon overigens nog erger. De beurs van Taiwan kelderde 44 procent, die in Thailand 45 procent en die in Zuid-Korea zelfs 51 procent. Investeerders in China deden betere zaken. De effectenbeurs in Shanghai boekte een winst van 136 procent, zo blijkt uit een overzcht.
Verder bleven ook de beurzen in Ierland, Zwitserland, Canada, Italie en Israel in de plus. Opmerkelijk in het geheel is de beurs van Istanbul. De nummer een van vorig jaar moest dit jaar en verlies van 38 procent incasseren.
 

 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-12-29T00:00:00.000Z Sjaak Smakman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.