Snellere Celeron strijd tegen AMD's K6-2

Intel heeft gisteren een 533 MHz-uitvoering van zijn slanke Celeron-processor onthuld. Die nieuwe chip moet terrein heroveren op de in november gelanceerde 533 MHz K6-2 van concurrent AMD.

Woordvoerders van Intel zijn optimistisch over de kloksnelheidsrace tegen AMD in dit jaar. Zij beloven dat de chipproducent agressief nieuwe producten zal lanceren. Zeker ook voor systemen onder de consumentengrens van duizend dollar.
Op stapel staan nog Celeron-uitvoeringen op 566 en 600 MHz die op basis van 0,18 micron worden geproduceerd. De nu onthulde Celeron moet het nog doen met transistorverbindingen op de chip van 0,25 micron.
"Dit jaar zal in wezen veel lijken op het afgelopen jaar", aldus een Amerikaanse woordvoerder. Hij verwijst naar de achterstand die Intel aan het begin van 1999 had op het gebied van processoren voor slanke, goedkope PC's. Later wist het bedrijf de verhoudingen wat meer gelijk te trekken.
Analisten menen echter dat Intel die inhaalslag met name te danken heeft aan zijn prijsbeleid en niet zozeer aan de processoren zelf. Overigens zijn de 533 MHz K6-2 en Celeron gelijkgeprijsd; 167 dollar bij bestellingen vanaf duizend stuks.
Verder ontkent AMD nu de berichten dat zijn K6-3 is uitgerangeerd. De producent wil dit jaar nog nieuwe varianten uitbrengen, maar erkent wel dat deze chip niet zo in trek is als zijn slanke K6-2 of zijn zware Athlon-processor. Ondertussen hebben PC-fabrikanten als Hewlett-Packard en Compaq de K6-2 al uitverkoren voor nieuwe modellen, zowel in desktops als in laptops.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-01-05T00:00:00.000Z Redactie Computable