AMD en Intel staan weer gelijk met klok

Slechts enkele dagen nadat Intel de kloksnelheidskroon wist te heroveren, trekt AMD de lijn weer gelijk. De eerstgenoemede chipfabrikant onthulde vorige maand een 800 MHz Pentium III, maar AMD heeft gisteren een 800 MHz Ahtlon geïntroduceerd.

AMD deed deze aankondiging op de Consumer Electronics Show (CES), die deze week plaatsvindt in Las Vegas. Qua kloksnelheid lopen de twee concurrenten dus weer gelijk. De race om de snelste PC-processor ter wereld gaat de laatste tijd echter om relatief kleine prestatiewinsten.
Inmiddels speelt het prijsniveau een minstens zo belangrijke rol. In dat opzicht loopt AMD nu enigszins voor; zijn nieuwste, snelste Athlon zal 849 dollar per stuk kosten (bij bestellingen vanaf duizend exemplaren). Intels 800 MHz Coppermine kost 851 dollar per stuk (ook voor duizend stuks of meer). Verder zal AMD op 23 januari prijsverlagingen doorvoeren voor zijn 'oudere' Athlons.
PC-fabrikanten als Compaq, IBM en Cybermax Computer hebben al hun steun uitgesproken voor de nieuwe Athlon-chip. Die is de opvolger voor de 750 MHz AMD-processor die in november vorig jaar het licht zag. De volgende stap, naar 850 MHz, zal waarschijnlijk binnen enkele maanden genomen worden.
AMD gaf op de CES alvast een demonstratie van twee Athlon-chips die bij kamertemperatuur een kloksnelheid haalden van 900 MHz. De ene processor is een opgevoerde versie van de huidige Athlon, de tweede chip is een variant die kopertechnologies gebruikt.
Ondertussen vertoont Compaq op de CES een supergekoelde Athlon-chip die is verwerkt in een Presario-model. Die machine haalt de 'magische' grens van 1 GHz dankzij de SuperG-technologie van koelingsexpert Kryotech. Dat systeem is eind vorig jaar uitgekomen, maar Compaq is de eerste grote PC-fabrikant die het openlijk gebruikt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-01-07T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.