Power PC-computers krijgen meer Linux

Linux-distributeurs LinuxPPC, Suse en Terra Soft staan in de startblokken met nieuwe versies voor het Power PC-platform. Hiermee krijgen computers met Power PC-processoren, waaronder Apple's Macintosh-systemen, meer zichtbaarheid aan het Linux-front.

Zo wil het Amerikaanse LinuxPPC zijn variant van het 'open source'-besturingssysteem ook via winkels en wederverkopers aan de man brengen. Deze strategie draait om de nieuwe versie LinuxPPC 2000, die deze maand nog uit moet komen. Het winkelpakket bevat de gecompileerde programmatuur, de broncode en een handleiding.
De nieuwe versie omvat een opgewaardeerde kernel, diverse hulpmiddelen, enkele applicaties en een grafische gebruikersinterface. De Linux-variant is direct vanaf de cd te starten. Overigens is deze distributie gebaseerd op Red Hat Linux voor x86-processoren.
Ondertussen stort ook het Duitse Suse, bekend van zijn x86-versie van Linux, zich op Power PC-chips. Het bedrijf heeft deze week de eerste beta aangekondigd van zijn Linux-uitvoering voor Macintosh-computers. Deze software is gebaseerd op de eigen versie 6.3 van Linux en moet komende lente gereed zijn.
De Amerikaane leverancier Terra Soft Solutions heeft twee varianten van zijn Yellow Dog Linux voor Power PC-computers aangekondigd: Champion Server en het aanstaande Gone Home. De eerstgenoemde is bedoeld voor zwaardere systemen, terwijl de tweede mikt op een lager gebruikersniveau.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-01-07T00:00:00.000Z Redactie Computable