Analisten bevestigen opleving chipmarkt

De wereldwijde markt voor chips trekt inderdaad weer aan na een dip van ongeveer drie jaar. Dit blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Dataquest die hiermee eerdere voorspellingen van de Semiconductor Industry Association bevestigt.

De wereldwijde halfgeleidermarkt wist vorig jaar al tweecijferige groei te bereiken en dat zal dit jaar doorzetten. Gartner-dochter Dataquest meldt dat de algehele groei bijna 18 procent bedroeg. Daarmee kwam de verkoop uit op een totale waarde van 160 miljard dollar. Het onderzoeksbureau komt binnenkort met een officiële voorspelling voor dit jaar. Analist Joe D'Elia van Dataquest onthult alvast dat de voor 2000 verwachte groei zal schommelen tussen de 17 en 18 procent.
De analist zegt dat echter nog een conservatieve schatting is. Indien de huidige populariteit van Dram-chips (onder meer geheugen voor PC's) voortduurt kan dat de groei opdrijven. Samen met de opkomst van hoge-snelheids Internet-technologieën als Adsl (asynchronous data transfer mode) en kabelmodems kan dat de wereldwijde chip-groei doen uitkomen op 20 procent.
De grootste producent van halfgeleiders is Intel met een verkooptoename van 13 procent naar 25,8 miljard dollar. De nummer twee is NEC met een groei van 12 procent naar een bescheiden 9,2 miljard dollar.
De derde plaats is voor Toshiba, de vierde positie is in handen van Samsung, terwijl Hitachi hekkesluiter is in de wereldwijde top vijf. Philips is afgezakt van de achtste naar de negende plaats in de totale halfgeleider-ranglijst.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-01-10T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.