Suns Bill Joy voorspelt meerdere Webben

Bill Joy, mede-oprichter en hoofd-wetenschappe van Sun Microsystems, voorziet dat het Internet binnen enkele jaren wel zes verschillende World Wide Webben zal hebben. Die aparte netwerken zullen wel onderling verbonden zijn, maar elk een andere informatie-soort bieden.

Dit zei de vader van Java-toepassing Jini gisteren op de Sun Technology Days die deze week plaatsvinden in Seattle. Tijdens die ontwikkelaarsbijeenkomst schetste Joy zijn beeld van een Web voor elk informatie-gebied.
"Het is al duidelijk sinds 1995 dat er eigenlijk niet één enkel web is", zegt de Sun-onderzoeker. "Veel mensen denken dat wel, maar toch is het niet zo. Er zijn zes webben mogelijk."
De meest voor de hand liggende uitvoering is de reeds bestaande die toegankelijk is via een webbrowser op een desktopcomputer. Dat web wordt gebruikt voor 'surfen', online-winkelen en e-mailen.
"De tweede variant is aanzienlijk meer gericht op amusement. Bijvoorbeeld interactieve televisie via het Internet. Dat 'amusements-web' biedt nieuwe ontwerp-mogelijkheden voor een netwerk dat we nu eigenlijk nog niet hebben."
De derde web-variant van Joy is een aangepaste versie voor handcomputers en andere mobiele apparatuur. "Alleen al doordat het scherm kleiner is, moet de opzet anders zijn. Verder zijn dergelijke apparaten altijd verbonden met het Internet en wordt er zeer weinig lokaal opgeslagen."
Joy's vierde web moet spraakherkenning bieden en dwingt daarmee ook een andere indeling af. De laatste twee web-varianten moeten zonder menselijke inmenging functioneren.
Nummer vijf is voor bedrijfssystemen, bijvoorbeeld voor inkoop en bevoorrading, die met elkaar communiceren. Het laatste en zesde web dient voor het verbinden van ingebedde systemen en sensoren, bijvoorbeeld voor het beveiligen van panden en het automatiseren van huizen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-01-12T00:00:00.000Z Redactie Computable