Mannesmann zet hakken dieper in het zand

Mannesmann is niet van plan de strijd tegen een vijandige overname door het Engelse Vodafone op te geven. Het Duitse telecombedrijf publiceert deze week een verdedigingstactiek. De onderneming beschikt in ieder geval over voldoende mogelijkheden om Vodafone het leven zuur te maken.

Directeur Klaus Esser van Mannesmann vecht niet alleen voor de toekomst van zijn bedrijf, maar ook voor zijn eigen baan. De topman schuwt dan ook geen enkel middel om een verdedigingswal rond het concern op te richten. Zo staan de dagbladen regelmatig bol van de advertenties, waarin Mannesmann een beroep doet op het gezond verstand van de aandeelhouders. Deze groep, voornamelijk een doorsnee van de Duitse samenleving, beslist uiteindelijk over het lot van de onderneming.
Allereerst betoogt hij in zijn verdedigingsdocument dat het bod van Vodafone 50 procent onder de werkelijke waarde van Mannesmann ligt. De Engelsen gaan in zijn ogen voorbij aan de kostbare expertise van zijn bedrijf in datacommunicatie en elektronische handel. Daarnaast wijst hij ook op het profijt dat Mannesmann heeft van de overname van Orange, de Engelse aanbieder van mobiele communicatie. Vodafone moet na een eventuele acquisitie van Mannesmann afstand doen van zijn concurrent Orange om problemen met de mededingingsautoriteiten te voorkomen. Hierdoor loopt de combinatie Vodafone-Mannesmann de voordelen van Orange mis.
Ook wijst Esser fijntjes op het grote onderzoek dat de Europese Commissie ongetwijfeld zal uitvoeren naar de positie van de combinatie Vodafone-Mannesmann. Een dergelijke studie kan de bedrijfsvoering van het nieuwe bedrijf ernstig vertragen. Als laatste konijn kan Mannesmann een overname van het Franse Cégétel uit de hoed toveren. Met dit onderdeel van Vivendi speelt de Duitse grootmacht een nog grotere rol op de Franse markt voor mobiele telefonie. Deze stap kan de aandeelhouders overtuigen van het feit dat zij beter af zijn met een onafhankelijk Mannesmann.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-01-11T00:00:00.000Z Redactie Computable