Bill Gates treedt af als ceo Microsoft

Na 25 jaar treedt Bill Gates met onmiddellijke ingang terug als eerste man bij Microsoft. Hij geeft het roer over aan Steve Ballmer. Tegelijk met deze belangrijke bekendmaking lieten beide heren in koor weten dat zij de opsplitsing van Microsoft een roekeloze daad zouden vinden.

Over de redenen van Gates om juist nu terug te treden wordt volop gespeculeerd. Gates zou door de anti-trustzaak te zeer beschadigd zijn. De buitenwacht houdt hem verantwoordelijk voor de positie waarin Microsoft zich nu bevindt. Daarmee zou het ook voor het imago van Microsoft beter zijn wanneer hij uit de wind gehouden wordt.
Daarnaast zou Gates persoonlijk ook de nodige frustratie aan de rechtzaak hebben overgehouden. Hij meent uit de grond van zijn hart dat hij en Microsoft niets te verwijten valt en spreekt bittere woorden over de autoriteiten die zijn bedrijf in zijn ogen kapot willen maken.
Gates blijft voorzitter van Microsoft en laat zich daarnaast benoemden tot chief software architect. Hij pakt hiermee zijn oude liefde, software-bouwen, weer op. Verwacht wordt dat hij zich met name zal inspannen om Windows CE in te zetten voor mobiel Internet. Een terrein waar voor Microsoft veel te winnen valt.
De nu afgetreden ceo bouwde in de afgelopen jaar met zijn bedrijf een persoonlijk vermogen van 120 miljard dollar op. De beurswaarde van Microsoft is astronomisch en is ongeveer even groot als het bruto nationaal product van Canada.
Ballmer (43) werd in juli 1998 benoemd tot president van Microsoft. Toen al werd duidelijk dat hij een goede kans maakte om Gates op te volgen. De nieuwe baas van Microsoft is een studievriend van Gates en werd in 1980 bij het bedrijf binnen gehaald.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-01-14T00:00:00.000Z Redactie Computable