Intel zet sommige energiezuinige stappen

Intel onthult morgen zijn energiezuinige Pentium III voor mobiele computers. Ondertussen blijkt dat de Coppermine-processorreeks de beloofde gelijksoortige functionaliteit ontbeert.

De aanstaande nieuwe chips voor draagbare PC's gebruiken de Speedstep-technologie om de kloksnelheid en daarmee het energieverbruik omlaag te brengen wanneer de machine op de accu opereert. Deze Pentium III-variant draait normaal gesproken op een kloksnelheid van 600 MHz en kan naar verluid terugschakelen naar 450 MHz.
Intel doet officieel nog geen mededelingen over de exacte mogelijkheden en snelheden van Speedstep. De fabrikant zal die technologie voortaan gebruiken in al zijn processoren voor mobiele computers.
De Pentium III Coppermine-chips voor desktopsystemen blijken echter niet voorzien van energiebesparende mogelijkheden. Die processoren zouden functies hebben voor diverse varianten van de reeds bekende 'slaapstand'. Deze zijn Autohalt, Stop-grant, Sleep en Deepsleep.
Uit een online-discussieforum van Intel zelf blijkt dat de Sleep- en Deepsleep-standen voor de Pentium III zijn geschrapt. Volgens ingenieurs van de chipfabrikant is de overstap van 0,25 naar 0,18 micron transistorbreedte op de processor de oorzaak hiervan.
Die dunnere transistor-maat maakt de gehele chip energiezuiniger, maar vergroot tegelijkertijd de 'lekkage' van elektrische signalen. De twee geschrapte spaarstanden zouden daardoor zeer moeilijk te bereiken zijn.
Overigens onthult het mysterieuze chipbedrijf Transmeta aanstaande woensdag zijn Crusoe-processor. Die chip combineert hardware- met software-versnelling van programmatuur en zou bedoeld zijn voor mobiele computers, Internet-apparaten en opzetkastjes.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-01-17T00:00:00.000Z Redactie Computable