Transmeta onthult verwachte microprocessor

Transmeta heeft gisteren twee chips op basis van zijn nieuwe processorarchitectuur (codenaam Crusoe) onthuld. De TM5400 en TM3120 kunnen code voor andere processoren vertalen en verwerken, waardoor ze onder andere x86-compatibel zijn.

Deze processoren voor mobiele en ingebedde apparatuur halen zeer hoge kloksnelheden. Topmodel TM5400 functioneert op maximaal 700 MHz en is daarmee de snelste mobiele PC-processor van het moment.
De kloksnelheid is bovendien dynamisch aanpasbaar aan de behoeften van de draaiende applicatie. Dit zorgt voor een aanzienlijke verlenging van de operationele levensduur van een apparaat dat werkt op batterijen of accu's.
De TM5400 komt uit in uitvoeringen op 500 en op 700 MHz, terwijl de TM3120 verschijnt in twee versies op 333 en 400 MHz. De eerstgenoemde, zwaardere chip wordt gefabriceerd op 0,18 micron, heeft een Level 1-cachegeheugen van 128 kilobyte en een Level 2-cachegeheugen van 256 kilobyte. Het kleinere broertje, de TM3120, heeft 0,25 micron transistorlijnen, 96 kilobyte Level 1-cache en geen Level 2-geheugen.
Verder heeft Transmeta een ultraslanke uitvoering van Linux, genaamd 'mobile Linux'. Dat mini-besturingssysteem komt tot stand onder het toeziend oog van Linux-uitvinder en Transmeta-werknemer Linus Torvalds.
De 'open source'-voorvechter heeft hiervoor de Debian-distributie van zijn schepping gebruikt. De broncode van deze systeemsoftware wordt samen met alle Transmeta-verbeteringen vrijgegeven aan de 'open source'-gemeenschap.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-01-20T00:00:00.000Z Redactie Computable