Diamond schaart zich achter Transmeta

S3-dochter Diamond Multimedia wil de nieuwe Crusoe-processoren van Transmeta gebruiken in een draagbaar Internet-apparaat. Het 'web-tablet' dat woensdag werd gedemonstreerd tijdens de onthulling van Crusoe is een prototype van Diamond.

De door chipproducent S3 overgenomen fabrikant van videokaarten en draagbare MP3-spelers heeft al eerder onderzoekend gekeken naar platte, draagbare computers. Dergelijke 'web-tabletten' zijn in wezen een lcd-scherm met ingebouwde computer-functionaliteit.
De bediening geschiedt gebruikelijk middels een elektronische pen. Draadloze verbinding met een centrale PC of rechtstreeks met het Internet is een moderne eis. IT-grootheden als Intel, National Semiconductor, Microsoft en Palm Computing experimenteren elk met eigen uitvoeringen van dit concept.
Diamond denkt met de energiezuinige, krachtige Crusoe-processoren een concurrerende voorsprong te kunnen opbouwen. De prijs zal hiermee echter wel in de pas moeten lopen, zowel van de chips als van het uiteindelijke web-apparaat. Het bedrijf gebruikt dan ook de lichtere TM3120-processoren die 65 tot 89 dollar per stuk kost. Naar verwachting komt het draagbare eindproduct uit op een prijs van 500 tot 1000 dollar. De kritische vraag is of dat laag genoeg is om brede afzet te garanderen.
Diamond ontwikkelt diverse modellen. De fabrikant demonstreerde varianten met ingebouwde software voor handschriftherkenning en ook een uitvoering die via radiogolven het Internet op kan. Het is niet bekend of deze prototypes het ook allemaal zullen halen tot de status van commercieel product.
Ondertussen meldt Transmeta dat zeker een stuk of tien bedrijven zijn chips wil gaan gebruiken. Namen worden echter niet genoemd. Het Japanse NEC heeft al bevestigd dat het de Crusoe-processoren op dit moment evalueert.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-01-21T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.