IBM, UMC en Infineon doen chipontwikkeling

IBM ontwikkelt samen met United Microelectronics Corporation en Infineon Technologies de volgende generatie computergeheugens. Die Dram-chips (dynamic random access memory) krijgen transistorlijnen met een breedte van 0,13 tot 0,10 micron. Huidige processoren zitten sinds kort op 0,18 micron.

De samenwerking, genaamd Worldlogic, dient ter ontwikkeling van de onderliggende productie- en procestechnieken. De daaraan verbonden kosten worden dus verdeeld onder de partners. Het Taiwanese UMC stelt dat het voor elk bedrijf onmogelijk zou zijn dit op eigen houtje te ontwikkelen.
De drie chipfabrikanten gebruiken IBM's kopertechnologie om halfgeleiders te maken die logische circuits combineren met chips voor gemengde signalen (analoog én digitaal). Die processoren moeten ook uitgerust worden met ingebedde Dram-chips.
Tegen het einde van dit jaar moet de ontwikkeling van 0,13 micron chips gereed zijn. Vervolgens beginnen de partners aan 0,10 micron halfgeleiders die tegen het jaar 2002 gereed moeten zijn. De bedrijven verwachten gedurende de komende vijf jaar voor vijftig miljard dollar aan halfgeleiders te produceren op basis van de nieuwe, nog uit te werken technologieën.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-01-31T00:00:00.000Z Redactie Computable