EC wil EU-extensie voor Internet-domeinnamen

De Europese Commissie (EC) wil een nieuw topniveau domeinnaam voor Internet invoeren. Een woordvoerder van de EC meldt dat de instantie met een voorstel komt om .eu als domein-extensie in te stellen.

Analisten zien hierin een bevestiging van de Europese vrees dat de Europese Unie (EU) het aflegt tegen de Verenigde Staten (VS) in de race om het uitbuiten van Internet en elektronische handel. De schepping van de .eu-extensie dient die angst tegen te gaan én duidelijk te maken dat de Europese politiek betrokken is bij de gang naar Internet.
Het EC-voorstel zal gedurende zes weken voorgelegd worden aan geïnteresseerde partijen (instellingen en bedrijven) voor evaluatie en advies. Daarna wordt het voorstel ingediend bij domein-opzichter de Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (Icann).
Drijvende kracht achter dit streven naar een 'eigen' domeinnaam-extensie is telecom-commissaris Erkki Liikanen van de EC. De hoop is dat de .eu-naam aantrekkelijk is voor Europese bedrijven. Die ondernemingen kunnen zich daarmee identificeren als Europees. De vraag is of bedrijven dit wel willen in het 'tijdperk van de globalisering'.
Verder moet de EC nog onderzoeken of het voorstel de goedkeuring vereist van het Europese Parlement en de Europese Ministerraad. Dat goedkeuringstraject kan wel twee jaar in beslag nemen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-01-31T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.