Chipsetfabrikant slaat Itanium over

Serverworks, leverancier van zware chipsets voor servers, zal geen chipsets produceren voor Intels eerste 64-bit processor Itanium (voorheen Merced). Het bedrijf, tot voor kort bekend onder de naam Reliance Computer, wacht liever op de tweede IA-64 chip, codenaam McKinley.

Het voormalige Reliance maakt chipsets die meerdere processoren in één server met elkaar en het systeem laten communiceren. Klanten zijn grote computerfabrikanten als Hewlett-Packard, IBM, Dell en Compaq.
Het openlijk mijden van Itanium door Serverworks geeft voeding aan de perceptie dat Intels eerste 64-bit chip meer een testproduct voor serverfabrikanten zal zijn dan een volwaardige processor. Ondertussen doen zelfs geruchten de ronde dat Intel zelf de voorkeur geeft aan McKinley.
Dit op basis van berichten dat de Itanium met een kloksnelheid van 600 MHz aan zijn prestatieplafond zit. Intel en Hewlett-Packard, die samen de onderliggende 64-bit processorarchitectuur hebben ontwikkeld, schatten al langere tijd dat de daarop gebaseerde chips minstens 800 MHz moeten halen om aantrekkelijk te zijn.
Intels 32-bit processorlijn zit nu namelijk al op die snelheid, terwijl de Itanium pas eind dit jaar uitkomt. De kloksnelheid is overigens niet allesbepalend voor het totale prestatieniveau, maar IA-64 processoren voeren 32-bit programma's uit middels een geavanceerde vorm van emulatie. Dat 'nadoen' van 32-bit chips kost rekenkracht.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-02-01T00:00:00.000Z Redactie Computable