Verzet tegen Geoworks' WAP-claim groeit

Opnieuw heeft iemand zich aangesloten bij de vele critici die ontevreden zijn over de claim die Geoworks heeft gelegd op het intellectuele eigendom WAP.

Sally Khudairi, voormalig lid van de W3C en tegenwoordig ceo van webconsultancybureau ZOT meent dat de claims van Geoworks een industriebrede adoptie van de WAP-specificatie weleens definitief zouden kunnen smoren. "De weg die Geoworks bewandelt, zal de adoptie en steun van WAP flink beperken." Zij waarschuwt dat als bedrijven moeten gaan betalen, dit zal leiden tot een industriebrede weigering het protocol te omarmen.
Het Amerikaanse bedrijf Geoworks beweert patent te bezitten op een essentieel onderdeel van de technologie voor het draadloze applicatie-protocol WAP en wil daar geld voor hebben bij gebruik door derden. Het vraagt een jaarlijkse licentiebijdrage van twintigduizend dollar en 10 procent of één dollar voor elk verkochte product.
Industrie-analisten menen dat een licentiebedrag voor kleinere bedrijven fnuikend kan zijn en onderzoeken mogelijke gevolgen van juridische stappen. Als het 120 leden tellende WAP-Forum besluit niet akkoord te gaan met de plannen van Geoworks, heeft het bedrijf weinig in te brengen, zo menen de analisten. "Het zal een slepende kwestie worden in de rechtbank, maar niemand heeft zo'n zaak ooit gewonnen." David Berndt, hoofd van de afdeling draadloze technologieën bij de Yankee groep verwacht dan ook dat Geoworks onder dwang van het forum een stapje terug zal doen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-02-02T00:00:00.000Z Redactie Computable