Clinton versoepelt computer-exportregels

De Amerikaanse president Bill Clinton heeft de strikte exportregels voor geavanceerde computersystemen naar politiek gevoelige gebieden versoepeld. Daardoor kunnen de Amerikaanse computerproducenten op die markten nu eindelijk de concurrentie aangaan met andere landen, die niet gebonden waren aan de strenge Amerikaanse exportbeperkingen.

Er blijven overigens wel de nodige restricties bestaan voor militaire systemen. De exportregels betroffen de uitvoer naar maar liefst honderd landen, van de voormalige Sovjetunie tot bepaalde landen in Latijns Amerika. De belangrijkste markt die nu voor de Amerikaanse fabrikanten open komt te liggen, is de Volksrepubliek China. Die markt groeit volgens deskundigen twee maal zo snel als de wereldcomputermarkt.
Tot op heden golden de exportbeperkingen voor computers met een prestatieniveau van 6500 Mtops (million theoretical operations per second) of meer voor militaire toepassingen en 12.300 Mtops voor particuliere of commerciële toepassingen. Die marges zijn door Clinton verruimd tot 12.500 Mtops voor militair gebruik en twintigduizend Mtops voor de rest. De computerfabrikanten zouden graag een verdere verruiming zien tot 25 duizend Mtops, waardoor ook computers met de nieuwe Intel-chips - die later dit jaar op de markt komen - in het buitenland kunnen worden verkocht.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-02-02T00:00:00.000Z Redactie Computable