Willamette moet Intel over GHz-grens slepen

Intel onthult waarschijnlijk deze maand nog zijn nieuwe-generatie desktop-processor, codenaam Willamette. Die chip moet de kloksnelheidsgrens van 1 GHz doorbreken.

Pat Gelsinger, vice-president en algemeen directeur van Intels divisie voor desktop-producten, zegt dat Willamette ruim boven de 1 GHz zal presteren. Berichten doen de ronde dat de chipproducent de Willammette-chipreeks zal aankondigen op zijn Developer Forum.
Intel zelf verstrekt verder geen commentaar. Het is echter al wel bekend dat de eerste Willammette-processoren tegen eind dit jaar in PC's opduiken. Verder komt er in mei nog een 933 MHz-uitvoering van de huidige Pentium III-serie.
Die chipreeks is - net zoals voorgangers Pro, MMX en II - gebaseerd op de P6-processorkern. De levensduur van die architectuur is behoorlijk opgerekt, maar nadert nu toch het eind van zijn bestaan. Willammette is een geheel nieuw 32-bit processorontwerp.
Deze 'écht nieuwe' Intel-chips krijgen ondersteuning van nieuwe chipsets. De eerste daarvan, codenaam Tehama, gebruikt Rambus-geheugenchips, die een grotere datadoorvoersnelheid van geheugen naar processoren hebben dan de huidige 133 MHz van de Pentium III-systeembus.
Ondertussen produceert concurrent AMD proefexemplaren van een 900 MHz-uitvoering van zijn Athlon-processor. Verder komt het bedrijf medio deze maand met een 850 MHz Athlon. Deze processorreeks gebruikt een 200 MHz systeembus. Tot op heden zijn ondersteunende chipsets echter slechts mondjesmaat verkrijgbaar.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-02-03T00:00:00.000Z Redactie Computable