Adviespraktijken prooi voor automatiseerders

Pricewaterhouse Coopers (PWC) bezint zich op een herstructurering. Daarbij zwellen de geruchten aan dat het kantoor op zoek is naar een koper voor zijn adviesdiensten, als reactie op de gesprekken tussen Cap Gemini en Ernst & Young. De naam IBM valt steeds vaker, maar Big Blue weigert commentaar.

PWC, de grootste accounting- en consultancyfirma van de VS, onderzoekt of het zijn consultancy-arm moet loskoppelen van de accountantsdivisie, mede om potentiële conflicten te voorkomen. Verkoop aan een automatiseerder zou een volgende stap kunnen zijn. PWC meldde nieuwsdienst Vnunet.com desgevraagd dat alle opties nog openstaan. Het doet het bericht dat IBM de overnamekandidaat is af als een gerucht. Een alliantie met IBM of een andere grote IT'er maakt het voor PWC eenvoudiger om Internet-strategieën voor niet-technologische bedrijven uit te stippelen. Het kantoor tuigt de laatste maanden een wereldwijde Internet-dienstverlening op.
IBM voegde zijnGlobal Services Consulting Group samen met zijn integratiediensten-divisie tot deBusiness Innovation Services. Volgens een zegsvrouw van IBM Nederland kan men op deze manier klanten van het begin tot het eind van een proces begeleiden. De integratie lijkt eerder een reactie op de bewegingen van concurrenten als Cap Gemini, EDS en Origin op het gebied van e-handel. Zij concentreren Internet-activiteiten in aparte divisies om de strijd met nieuwe Internet-dienstverleners aan te kunnen.
Ook de advies- en accountancykantoren zien een grote vraag bij klanten naar Internet-oplossingen. Ze zoeken daarvoor steun bij IT-bedrijven, zoals Kpmg van Cisco krijgt. Inmiddels is Kpmg Consulting opgericht, waarin Kpmg een belang van 80,1 procent heeft en Cisco 19,9 procent. Uiteindelijk zal Kpmg Consulting naar de beurs gaan. Eind vorig jaar bleek Cap Gemini een (nog niet officieel) bod van 4,8 miljard dollar te hebben uitgebracht op de consultancypraktijk van Ernst & Young. De woordvoerders van Cap en Ernst & Young in Nederland kunnen daar weinig over zeggen. Bij het Nederlandse kantoor van Ernst & Young werken duizend consultants, waarvan 250 expliciet op IT-gebied. Bij Cap Gemini Nederland zijn zo'n 7500 medewerkers in dienst.
Andersen Consulting neemt een aparte positie in. Hoewel het bedrijf vaak wordt genoemd in de rij met andere accountants- en advieskantoren hoort het eerder thuis bij IT-dienstverleners als IBM, EDS en Cap Gemini. Volgens zegsman Walter Wassenaar van het Nederlandse kantoor bevinden de bureaus zich in een slag die zijn bedrijf al zo'n tien jaar geleden heeft gemaakt. "Toen splitste Andersen zich op in een consultancy-gedeelte en een accountantsstuk, Arthur Andersen". Op de vraag of Andersen Consulting op zoek naar is een partner, geeft Wassenaar geen commentaar. Andersen Consulting richtte eind 1999, net als EDS, een investeringsdivisie op voor Internet-bedrijven.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-02-02T00:00:00.000Z Redactie Computable