Verstandshuwelijk Software AG en web-firma

De Duitse leverancier van databasesoftware, Software AG, neemt een aandeel van 27 procent in het Belgische Internet-bedrijf The Reference. Ze ontwikkelen samen een omgeving voor elektronische handel op basis van XML, dé taal voor web-applicaties.

De verschillen tussen de twee bedrijven zijn groot, maar hun belangen lopen parallel. Software AG wil zijn klantenkring (grote bedrijven) helpen aan een opstap naar e-handel. The Reference wil snel groeien en zoekt hiervoor een steun in de rug. Thierry Jacobs, directeur software AG voor de Benelux: "Zij zijn begonnen met het bouwen van websites. Maar daarna hebben ze een architectuur ontwikkeld waarmee bedrijven hun bestaande applicaties geschikt kunnen maken voor Internet."
Deze architectuur, Xenon (XML Enabled Open Network), wil een complete omgeving bieden voor commerciële XML-toepassingen. Hulpmiddelen van derden zijn te integreren. Enkele modules van Xenon waren al verkrijgbaar als onderdeel van Tamino, de informatieserver voor e-handel van Software AG.
Volgens Jacobs illustreert de samenwerking met The Reference dat Software AG nu het profiel heeft van een grote aanbieder van bedrijfskritsche toepassingen voor e-handel. Voorlopig echter komt 80 procent van de omzet nog uit de database Adabas en de ontwikkelomgeving Natural. Adabas heeft wereldwijd ruim vijfduizend gebruikers, waaronder veel grote bedrijven die in e-handel willen.
Software AG's voorlopige cijfers over 1999 laten een omzetgroei zien van 14 procent naar ruim achthonderd miljoen gulden. De brutowinst steeg met 48 procent naar 145 miljoen gulden. The Reference telt nu ruim zeventig werknemers. "Wij streven dit jaar naar vestigingen in Nederland en Duitsland en willen ook naar de beurs."
Software AG's strategie sinds de beursgang vorig jaar is: elk kwartaal een belangrijke overname. Tot nu toe is dat gelukt door overnames van het Franse Goal Technologies (middleware), het Amerikaanse servicebedrijf SPL en firma's uit België en Luxemburg. Voor het tweede kwartaal van dit jaar staat de overname van een Nederlands Internet-bedrijf op stapel.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-02-03T00:00:00.000Z Redactie Computable