Compaq in de verdediging na verlies

Compaq stelt zich defensief op nadat zijn PC-divisie in het vierde kwartaal fors verloor. President Michael Cappellas zegt dat zijn bedrijf zich nu op het goede spoor bevindt voor toekomstige groei. De strategie die dat moet realiseren, vertoont volgens experts nog witte vlekken.

Tijdens een internationale persbijeenkomst vorige week gaven Cappellas en zijn divisiehoofden vooral hoog op over de nieuwe activiteiten op PC-gebied. De topman noemde in dit verband de slanke bedrijfscomputer iPaq en een nieuwe reeks slanke consumentenapparaten. Verder verwacht hij veel van systemen met Windows 2000 en van semi-directe verkoop.
Vooral de overgang naar deels directe verkoop van de PC-producten moet veel opleveren. Indirecte verkoop kost volgens vice-president Michael Winkler zo'n 15 procent van de omzet, en directe verkoop 2 procent. Cappellas zegt geen plannen te hebben om in Europa een grote assembleerder annex distributeur over te nemen (in de VS is vorige maand Inacom gekocht). Toch benadrukken de plannen voor 2000 directe verkoop en Internet-betrokkenheid. Eind dit jaar moet 60 procent van de PC-verkoop in de VS direct zijn. Nu loopt 85 procent nog via distributeurs en systeemintegratoren. Wereldwijd moet 40 procent van de PC's direct verkocht worden aan bedrijfsklanten, tegenover 9 procent nu. Deze koerswijziging kost nog enkele kwartalen, zo schat Cappellas. Analisten spreken van een olietanker die overstag gaat.
De PC-cijfers voor het slotkwartaal van 1999 (79 miljoen dollar verlies) waren minder slecht dan in de voorafgaande periode (157 miljoen dollar verlies), maar lagen wel onder de verwachtingen. Ook de schattingen van Compaq zelf waren optimistischer. Capellas heeft de prognoses voor dit jaar bijgesteld. De verwachte groei voor 2000 voor het hele bedrijf ligt nu tussen de 10 en 12 procent. Enkele weken geleden sprak Compaq nog van een omzetgroei rond de 15 procent. De totale omzet moet uitkomen op negentig miljard gulden.
Compaq was opvallend stil over zijn Alpha-processor en Unix-variant Tru64. De PC-verkoop is goed voor 31 procent van de omzet, maar geldt als graadmeter. De Compaq-top laat weten dat de eerste langverwachte zware Alpha-servers, codenaam Wildfire, in maart worden afgeleverd. De massaproductie start in mei en moet eind derde kwartaal op gang zijn gekomen.
De verkoop van dergelijke zware systemen met de bijbehorende dienstverlening, door de Enterprise Solutions and Services Group (Essg), was met 20,1 miljard dollar vorig jaar goed voor ruim de helft van de omzet. Die divisie moet dit jaar 14 tot 17 procent groeien - het leeuwendeel van de totale groei. In 1999 wist de Essg zijn afzet met 6 procent te vergroten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-02-08T00:00:00.000Z Redactie Computable