IBM en Intel hebben 1 GHz in zicht

Chipfabrikanten IBM en Intel staan beide op het punt de kloksnelheidsgrens van 1 GHz te doorbreken. Beide bedrijven geven deze week details op de International Solid State Conference, die plaatsvindt in San Francisco.

IBM werkt aan diverse chiptechnologieën en heeft dan ook een reeks nieuwe processor-producten op stapel staan. Daaronder bevindt zich allereerst een 64-bit-uitvoering van een Power-PC-processor, die mede dankzij 0,18 micron transistorverbindingen van koper draait op 660 MHz.
Daarmee is IBM's zware variant van die processorarchitectuur, oorspronkelijk gezamenlijk met Apple en Motorola opgezet, met voorsprong de snelste Power-PC van het moment. Motorola heeft namelijk nog altijd moeite de massaproductie van zijn 500 MHz G4 Power-PC op gang te krijgen.
Verder heeft IBM een nieuwe zesde-generatie (G6) processor voor zijn S/390-mainframes die een kloksnelheid haalt van 760 MHz. Die zware, bedrijfseigen chip is uitgerust met koperen transistorverbindingen van 0,22 micron dik. Een Gigahertz-versie moet dit jaar nog realiteit zijn.
Ondertussen voert Intel zijn Pentium III-reeks op tot 1 GHz, wat in het derde kwartaal tot producten moet leiden. Daarmee bereikt die P6-processorkern en de daarop gebaseerde Pentium-serie zijn geschatte prestatieplafond. Een opvolgende chipkern is al langere tijd gepland.
Intel onthult alvast nadere gegevens over die aanstaande nieuwe 32-bit processorkern P7. De eerste chips op basis van die kern dragen de codenaam Willamette en moeten ruim boven de 1 GHz presteren. Deze processoren komen naar verluidt in oktober uit Een zware, server-uitvoering staat voor eind dit jaar gepland onder de codenaam Foster.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-02-07T00:00:00.000Z Redactie Computable