Antitrustzaak eBay betreft alle web-firma's

Het Internet-veilinghuis eBay ligt vanuit verschillende kanten onder vuur. Nadat het Amerikaanse ministerie van Justitie bekend maakte dat het een proefproces zou aanspannen tegen de online veilingmeester, kondigde een van eBays concurrenten, Bidder's Edge, aan dat het de onderneming te lijf gaat in een antitrustzaak.

Overigens loopt er al een rechtszaak van eBay tegen Bidder's Edge.
Het ministerie van Justitie wil uitzoeken of het veilinghuis kan worden beschuldigd van 'oneerlijk zakendoen', omdat het concurrenten niet toelaat in zijn veilinglijsten. Deze zaak zou verstrekkende gevolgen kunnen hebben voor alle Internet-bedrijven, want ze draait in feite om de vraag of materiaal dat online wordt gepubliceerd het eigendom is en blijft van de originele website of dat het vanaf het moment van publicatie werkelijkpublic domain is geworden.
Aanleiding van het proefproces is de gang van zaken rond Bidder's Edge. In december spande eBay een rechtszaak tegen die concurrent aan, nadat Bidder's Edge had geweigerd een licentie-overeenkomst te ondertekenen waardoor eBays logo prominent op iedere pagina van Bidder's Edge's website zou moeten komen. Die website is een portaal waarop de veilinglijsten van zo'n zeventig bedrijven zijn samengebracht. Daarvan is eBay de grootste. Gebruikers kunnen zo de producten en prijzen vergelijken vóórdat ze contact leggen met het betreffende veilinghuis.
Volgens eBay kosten de activiteiten van Bidder's Edge niet alleen geld vanwege de gederfde advertentie-inkomsten, maar plegen ze ook een directe inbreuk op auteurs- en eigendomsrechten.
Bidder's Edge probeert nu terug te slaan door het aanspannen van een antitrustzaak. Het bedrijf stelt dat eBay zijn dominante positie op de markt misbruikt om de concurrentie te verpletteren, en dat het Bidder's Edge wil gebruiken als een waarschuwing aan andere kleinere online-veilinghuizen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-02-08T00:00:00.000Z Redactie Computable