PC-fabrikanten beschuldigd van patentinbreuk

Compaq, Dell en Gateway zijn beschuldigd van het schenden van patenten op modemtechnologie. Aanklager Multi-Tech Systems uit Minnesota heeft technologie ontwikkeld om stemgeluid, data en video tegelijkertijd over telefoonlijnen te verzenden.

De drie grote PC-fabrikanten zijn nu elk aangeklaagd in aparte rechtszaken voor het gebruik van deze technologie. De aangeklaagde PC-fabrikanten ontkennen de beschuldiging en zeggen zich fel te weer te zullen stellen.
Volgens Multi-Tech maken de multimedia-Internet-PC's van deze computerproducenten inbreuk op maar liefst zes patenten van het bedrijf. Die patenten zijn in de periode van 1995 tot 1998 toegekend en maken deel uit van een overkoepelende patentaanvraag die in januari 1993 is ingediend.
"De inbreuk speelt al meerdere jaren", zegt Ron Schutz, jurist bij de firma Robins, Kaplan, Miller & Ciresi en advocaat voor Multi-Tech. Hij zegt dat het bedrijf nu actie onderneemt tegen deze drie grote PC-producenten omdat de zaak daardoor wijdverbreid aan het licht komt.
"We hebben een paar jaar geleden al brieven gestuurd naar alle partijen die we nu hebben aangeklaagd. Daarin vroegen we toen of ze wilden onderhandelen over het nemen van licenties op deze technologie", zegt de jurist. De PC-leveranciers zouden die verzoeken hebben genegeerd.
Multi-Tech overweegt nog stappen tegen andere computerfabrikanten die ook de nu omstreden technologie gebruiken. "We sturen nu ook brieven aan diverse andere computerbedrijven", aldus Schutz.
Het is nog niet bekend of Multi-Tech die vooralsnog onbekende bedrijven ook wil aanklagen. In de zaken tegen Compaq, Dell en Gateway eist het bedrijf schadevergoedingen op basis van de omzet uit de verkoop van PC's met de modemtechnologie. Naar verwachting komt de zaak over achttien maanden voor de rechter.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-02-09T00:00:00.000Z Redactie Computable