FBI onderzoekt massale hackers-aanval

Hackers hebben de afgelopen dagen geprobeerd een groot aantal Internet-pagina's binnen te dringen. Dat leidde tot het lamleggen van enkele van 's werelds grootste websites, zoals die van Buy.com, Yahoo en Ebay. Buy.com vierde dinsdag net zijn beursgang. Ook CNN, ZDnet, Etrade en Amazon ondervonden veel last van de hackers.

Alleen al in het geval van Yahoo zal de inval een kostenpost van een half miljoen dollar opleveren, omdat online-transacties niet mogelijk waren en advertentie-inkomsten worden gederfd. Volgens het bedrijf zal dat geen gevolgen hebben voor het bedrijfsresultaat. Maar de aanvallen van hackers zullen wel degelijk gevolgen hebben voor het vertrouwen van Internet-gebruikers, zo stelt bijvoorbeeld Jack Staff van onderzoeksbureau Zona Research.
De FBI kondigde gisteren aan de 'inbraken' op Internet te gaan onderzoeken. Volgens een woordvoerder van de FBI is er programmatuur in omloop 'waarmee een kind van vijftien kan inbreken'. Wel benadrukt de FBI dat het verhinderen van de inbraken geen overheidstaak is, maar een zaak van zelfregulering door het bedrijfsleven. Patrick Taylor van Internet Security Systems, een beveiligingsbedrijf voor computers, stelt dat het virus geen puur Amerikaans probleem is.
Het belangrijkste instrument waarvan de hackers zich bedienden, was die van het bombarderen van pagina's met nep-berichten door middel van zogenaamde 'rogue-attack-software', een soort virus. Door de massale stroom van verzoeken aan de site wordt al het Internet-verkeer geblokkeerd. De hackers wisselden zo vaak van computer dat de FBI hen niet kon achterhalen. Bij de aanval op Yahoo zouden zo'n vijftig computers betrokken zijn geweest. Yahoo verwerkt op een normale dag zo'n 465 miljoen 'verzoeken' van computers die contact zoeken.
Eugene Spafford, professor aan de Perdue-universiteit, stelt dat bedrijven zich bewust moeten zijn van de risico's die ze nemen met het plaatsen van gevoelige applicaties op het Internet. "Eén gebeurtenis zal de ontwikkelingen in de elektronische handel niet stoppen", aldus Spafford. "Maar wat we nu meemaken, wijst ons er wel op dat de infrastructuur zoals die is opgebouwd niet zo robuust is als we zouden willen."
Op de beurzen daalden de aandelen van een bedrijf als Yahoo aanzienlijk, terwijl die van bedrijven als ISS, Check Point en Axent - ontwikkelaars van beveiligingsprogrammatuur - stegen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-02-10T00:00:00.000Z Redactie Computable