Managers denken veilig te zijn op Internet

De meerderheid van managers die met hun bedrijf ook op Internet vertegenwoordigd zijn, denken dat zijn nauwelijks risico's lopen. Over het algemeen zijn zij tevreden over hun beveiligingsstrategie.

Deze zelfingenomenheid staat haaks op de werkelijke veiligheid van hun systemen. Zo blijkt uit een recent onderzoek dat Deloitte & Touche samen met de Information Systems Audit and Control Foundation (IASCF) heeft uitgevoerd. In veertien landen zijn persoonlijke gesprekken gevoerd met meer dan honderdvijftig leiders van bedrijven en in 46 landen zijn er 250 schriftelijke onderzoeken uitgevoerd.
Het tijdstip waarop beide organisaties hun studie naar buiten brengen, kan bijna niet beter: in een week waarop hackers het leven zuur maken van Yahoo, e-Bay en Amazon. In een week waarin de Amerikaanse overheid, de FBI en de Europese Commissie met stemverheffing verklaren dat het Internet veiliger moet worden en dat hackers misdadigers zijn.
Een andere opvallende zaak uit de studie is dat de meeste bedrijven zich alleen bekommeren over de beveiliging van de eigen Internetsite, maar zich nauwelijks over dit onderwerp druk maken als zij samen met andere aanbieders elektronische handel gaan bedrijven. Tevens blijkt dat de meeste ondernemingen zich aan elektronische handel wagen uit het oogpunt van besparingen, om nieuwe manier te vinden om handel te bedrijven of om doelmatigheid te vergroten. Veel directeuren denken dat succes met e-commerce is gebaseerd op het bedenken van methoden om omzet en winst te vergroten.
Ook is gebleken dat naarmate een bedrijf langer elektronische handel bedrijft, dit onderdeel van de bedrijfsvoering steeds belangrijker wordt.
"Wij hebben altijd geloofd dat voor het voeren van een bevredigende beveiligingsstrategie bedrijven hun doelen en richtlijnen helder moeten definiëren. We waren verrast dat de meeste ondernemingen dit niet doen", zegt Steven Ross van Deloitte & Touche.
Het rapport 'E-Commerce Security: A Global Status Report' rond de eerste fase af van vier waarin de twee organisaties elektronische handel onder de loep nemen.
De Europese Unie gaat stappen ondernemen om Internetmisdadigheid aan te pakken. Woordvoerder Per Haugaard zegt dat de Europese Commissie een serie bijeenkomsten gaat organiseren met EU-leden en online bedrijven om in maart een document met aanbevelingen te kunnen presenteren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-02-11T00:00:00.000Z Redactie Computable