Gigahertz-race is zowel zegen als plaag

De wedren tussen Intel en AMD om de hoogste kloksnelheid, die nu rond de magische 1 GHz-grens ligt, levert gebruikers niet alleen voordelen op. De felle concurrentie leidt tot forse prijsverlagingen, maar ook tot veel te snelle afschrijvingen.

De nieuwste, snelste processoren zijn relatief weinig duurder dan de voorgangers en presteren beter. Toch heeft de snelle ontwikkeling een schaduwkant. PC-fabrikanten moeten hun productreeksen steeds sneller aanpassen en uitbreiden voor de nieuwste chips. De oudere modellen worden afgeschreven. Computerproducenten zijn daardoor steeds gevoeliger voor het gevaar van overgebleven voorraden. Bedrijven dekken zich daartegen in door minder voorraad aan te leggen.
Bij aanschaf van grote aantallen werkplek-PC's zijn bedrijven gebaat bij uniformiteit. Door de beperkte voorraden en de groeiende kloksnelheid kunnen ze vaak niet PC's met dezelfde kloksnelheid kopen. Een verschil in processor heeft vaak gevolgen voor andere componenten, zoals het moederbord. Gartner-analist Joe D'Elia omschrijft de drang naar de gigahertz-grens dan ook als "pure testosteron".
Fabrikanten als Compaq, IBM, Dell en HP proberen klanten gerust te stellen over de 'levensduur' van PC-reeksen. Intel probeert hetzelfde voor zijn producten, maar raadt tegelijkertijd aan zo zwaar mogelijke systemen te kopen, om een langere levensduur te verzekeren. Vooral langzamere processoren zijn nauwelijks meer verkrijgbaar. De productie van de oudere chips is grotendeels stopgezet ten gunste van de nieuwste, snelste processors.
PC-producenten als Gateway en Dell lijden onder de slechte verkrijgbaarheid van chips op 'oudere' kloksnelheden. Zij produceren op bestelling en hebben dus nauwelijks voorraden. Gateway en Dell hebben Intel daar al op aangesproken. Door deze onvrede krijgt AMD voet aan de grond bij de meeste grote PC-fabrikanten. Alleen Dell blijft Intel trouw. Het maken van een keuze lost echter relatief weinig op, aangezien Intel en AMD beide schuldig zijn aan de snelheidsrace. AMD heeft een prototype Athlon op 1,1 GHz al zonder speciale koeltechnieken gedemonstreerd. Het belooft, in navolging van Intel, tegen eind dit jaar chips te leveren die sneller zijn dan 1 GHz.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-02-17T00:00:00.000Z Redactie Computable