Windows 2000 nadert sceptische ontvangst

Windows 2000 maakt donderdag zijn debuut omringd door sceptische verwachtingen. Onderzoeksbureau Gartner volhardt in zijn advies dat bedrijven meerdere maanden de kat uit de boom moeten kijken.

Analist Michael Gartenberg waarschuwt dat zeker een kwart van de gebruikers die direct overstappen in de problemen zullen komen. Die bedrijven krijgen te maken met compatibiliteitsproblemen tussen Windows 2000 en oudere, reeds in gebruik zijnde applicaties en softwaresystemen.
"Het kunnen relatief kleine problemen zijn, maar het opsporen daarvan zal veel tijd kosten", aldus de analist. PC-producent Dell voedt deze overtuiging met de mededeling van president Michael Dell dat maar weinig bedrijven hun hardware opwaarderen in voorbereiding op het nieuwe, zwaardere besturingssysteem.
Gartner voorspelt dan ook dat het merendeel van de Windows 2000-installaties gedurende het eerste jaar zal bestaan uit nieuw aangeschafte PC's en niet uit opwaarderingen voor bestaande machines. Het onderzoeksbureau schat voor dit jaar dat 20 procent van de desktop-gebruikers van Windows zal overstappen. Slechts 5 procent van de servergebruikers gaat in 2000 al over naar het nieuwe besturingssysteem.
Microsoft brengt donderdag drie van de vier Windows 2000-varianten uit. De Professional-uitvoering is voor client-taken op desktopmachines, de Server-versie is voor het delen van bestanden en printers, de Advanced Server is voor het clusteren van systemen tot grote applicatieservers.
Over ongeveer vier maanden volgt de zwaarste uitvoering, Windows 2000 Datacenter genaamd. Die laatstgenoemde variant moet Microsoft een voet tussen de deur geven op het terrein van bedrijfskritische toepassingen. Daaronder bevindt zich onder meer het momenteel waanzinnig populaire fenomeen elektronische handel.
Tot op heden is dat vooral het territorium van de diverse Unix-varianten. Microsoft heeft voor de totale servermarkt een aandeel van 38 procent in handen. Analisten menen dat Microsoft moeite zal hebben om dat percentage snel te verhogen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-02-14T00:00:00.000Z Redactie Computable