Intel ligt van meerdere kanten onder vuur

Intel ondervindt in deelmarkten toenemende tegenstand van verschillende concurrenten. Terwijl AMD zijn Athlon-processorreeks opvoert en verzwaart, bespringen kleinere spelers de markten voor goedkope en mobiele processoren.

Intel en AMD steken elkaar om de beurt de loef af met steeds hogere kloksnelheden. De processoren van deze twee producenten zitten nu op 850 MHz en hebben de grens van 1 GHz reeds in zicht.
De druk op Intel wordt ook van andere kanten verhoogd. Chipleveranciers als Via Technologies, Transmeta en Mips Technologies rukken op in de marktsegmenten voor (respectievelijk) goedkope PC's, laptops en ingebedde apparaten.
Via's aanstaande Joshua mikt op de grote deelmarkt voor laaggeprijsde, krachtige PC's. Dat is het terrein waar AMD zijn overleving aan dankt. Die chipleverancier is inmiddels opgeklommen tot zelfs voorbij de Pentium-topmodellen van Intel. Transmeta's processoren zijn bedoeld voor de notebookcomputers en web-plankjes met volwaardige multimedia-functionaliteit. Voor dat terrein heeft Intel nog geen enkel product.
Aan de absolute onderkant van de chipmarkt is de positie van de processorreus zo mogelijk nog onduidelijker. Intel bezit weliswaar de rechten op de Strong ARM-processorarchitectuur voor ingebedde apparatuur, maar meerdere bedrijven bevechten elkaar in die nichemarkt. Tot op heden is er geen speler met een meerderheidsaandeel. Intel bokst op tegen onder meer Mips, Motorola en ARM Holdings. Ook AMD en Transmeta zien brood in dit terrein.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-02-14T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.