Intel en Microsoft twisten over Windows 2000

Intel en Microsoft liggen met elkaar overhoop over de rekenhonger van Windows 2000. De chipproducent geeft gebruikers het - voor de hand liggende - 'advies' nieuwe, snellere processoren aan te schaffen.

Microsoft daarentegen probeert klanten te verzekeren dat het nieuwe besturingssysteem voor het bedrijfsleven toereikend functioneert op systemen die reeds in gebruik zijn. Het opwaarderen van PC's met Windows NT 4 naar opvolger Windows 2000 is volgens de softwareleverancier dan ook een zinnige keuze.
Intel stelt daartegenover dat gebruikers toch de snelst mogelijke systemen willen hebben. Een directeur van de chipfabrikant geeft zelfs openhartig toe dat Intel zelf de prestatiehonger van het Microsoft-product heeft onderschat toen het interne PC's opwaardeerde naar Win 2000. Dat kostte het bedrijf een extra vijftig miljoen dollar aan nieuwe hardware.
Pat Gelsinger, vice-president bij Intel en algemeen directeur van de divisie desktopproducten, zegt zelfs dat Win 2000 tot wel 250 MHz aan processorsnelheid méér vereist dan NT 4 of 98. Met die extra rekenkracht zou dan hetzelfde prestatieniveau gehaald worden, aldus Gelsinger.
Experts zijn enigszins verbaasd over dit enorme verschil in benodigde kloksnelheid dat Intel bespeurt. PC-fabrikanten en analisten schatten dat 200 extra MHz en minstens 128 MB geheugen het prestatieniveau gelijk houdt bij een opwaardering.
Sceptici zien in de uitlatingen van Intel dan ook voornamelijk een reclamecampagne voor diens nieuwste Pentium III-processoren. Aan de andere kant behartigt Microsoft ook alleen maar zijn commerciële belangen door te melden dat Win 2000 best kan draaien op huidige NT-systemen. Klanten zullen eerder geneigd zijn een opwaardering aan te schaffen indien dat niet ook nog eens een nota voor een nieuwe machine met zich meebrengt.
De softwareleverancier haalt onderzoek aan waaruit blijkt dat de Professional-uitvoering van Win 2000 tot wel 39 procent sneller is dan Win 95, maximaal 30 procent sneller dan Win 98 en op z'n hoogst 24 procent sneller dan de Workstation-uitvoering van Win NT 4. Die tests zijn uitgevoerd op hedendaagse PC's met minstens 64 MB geheugen, verklaart Microsoft.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-02-17T00:00:00.000Z Redactie Computable