Alcatel koopt eindelijk Newbridge Networks

Alcatel koopt Newbridge Networks voor 7,1 miljard dollar. Dat maakten beide bedrijven gisteren bekend. Na maanden komt daarmee een einde aan geruchten over een overname van de Canadese producent van netwerkapparatuur door het Franse telecomconcern.

Alcatel verwerft met Newbridge een producent van systemen voor de verzending van spraak-, beeld- en datasignalen over Internet. Volgens Serge Tchuruk, topman van Alcatel, betekent de overname voor zijn bedrijf een 'belangrijke stap op weg naar leiderschap in de nieuwe generatie netwerken'.
Alcatel zal Newbridge samenvoegen met de eigen divisie Carrier Data. Dit bedrijfsonderdeel zal worden omgedoopt in Carrier Networking Division, met Newbridge-topman Pearse Flynn aan het hoofd. De bedrijven schatten de kostenbesparingen van het samengaan op 230 miljoen dollar per jaar. "Met Newbridge vergroten we zowel de omzet als de winst", aldus Tchuruk. Het hoofdkantoor van Newbridge in Kanata, bij Ottawa, wordt de hoofdvestiging voor de Noord-Amerikaanse activiteiten van Alcatel. Deze zullen het bedrijf dit jaar naar verwachting 2,5 miljard dollar omzet opleveren. Alcatel verwacht dat de eigen kracht in optische- en Adsl-techniek en die van Newbridge op het gebied van draadloze technologie en ATM samen een sterke concurrerentiepositie in de markt op zullen leveren.
Newbridge, algemeen beschouwd als een van de leidende bedrijven op het gebied van ATM, maakt moeilijke tijden door, met teruglopende winsten en verlies aan marktaandeel. In november, na het mislukken van een verkoopoffensief in de Verenigde Staten en een nieuwe winstwaarschuwing aan de aandeelhouders, besloot Newbridge-grondlegger Terence Matthews dat het tijd was het bedrijf te verkopen. Matthews beschikt over 23 procent van de aandelen Newbridge.
De grote concurrenten van Alcatel, Lucent en Nortel, kochten de afgelopen jaren vergelijkbare Internet-technologie als Alcatel met Newbridge in huis haalt, door respectievelijk Ascend en Bay Networks over te nemen. Ascend kostte 24 miljard dollar, Bay 6,7 miljard.
Volgens Ian Bramley van onderzoeksbureau Butler Group, betaalt Alcatel voor Newbridge een 'iets traditioneler vastgestelde prijs dan wat elders in de datacommunicatiesector de laatste tijd gebruikelijk is geworden'. Een woordvoerder van Alcatel onderschreef dit.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-02-24T00:00:00.000Z Redactie Computable